"Me ollaan hirveän lähellä Venäjää" – näin sota huomioidaan lappeenrantalaisessa koulussa, jossa kolmasosa oppilaista on venäläistaustaisia

"Kannattaa nyt vain elää"– näin Venäjän rajan pinnassa olevassa koulussa käsitellään sotaa 3:19
Millaisia ajatuksia nuorissa herää rajanaapurista? MTV vieraili Lappeenrannassa Itä-Suomen koulussa

Lappeenrantalaisessa koulussa Ukrainan sota on herättänyt keskustelua ja kysymyksiä nuorten keskuudessa.

Lappeenrantalaisessa Itä-Suomen koulussa näkyvät naapurimaan kieli ja kulttuuri, sillä oppilaista noin kolmasosa on taustaltaan venäläisiä. Erityisesti tämän vuoksi ala- ja yläkoululaisten kanssa on keskusteltu Ukrainan sodasta.

MTV Uutiset vieraili koululla jututtamassa nuoria. Oppilaat itse kertovat puhuvansa aiheesta myös kotona ja ystäviensä kanssa.

Suurta huolta nuorten mielessä ei ole, mutta sota herättää monissa surua.

– Aina on ajateltu, että sodat ovat historiaa ja niitä ei enää ole. Näköjään vielä oman elämänkin aikana tällaista tapahtuu. On se aika surullista, sanoo Ella Varis.

Idun Söderlund on samoilla linjoilla.

– Ei pelkoa, ei ehkä jännitystäkään, mutta kyllä ehkä jonkinlainen sellainen huoli on kaikilla. Me ollaan hirveän lähellä Venäjää. Sen on nyt vasta tajunnut.

Nuorten kysymykset konkreettisia

Itä-Suomen koulun apulaisrehtori Tiina Seppälä kertoo, että oppilaiden kysymykset sotaan liittyen ovat olleet konkreettisia, kuten miksi Venäjä on hyökännyt Ukrainaan tai täytyykö tilannetta pelätä.

Koulussa ei ole havaittu venäläistaustaisten oppilaiden kiusaamista, mutta seinien ulkopuolella muutamia tilanteita on ollut. Seppälän mukaan oppilaiden kanssa keskustellessa on tullut ilmi, että jonkinnäköistä huutelua on saattanut ilmetä.

– Minun mielestä sekin on ollut hyvin vähäistä. Ollaan saatu olla hyvin rauhassa kaikki täällä.

Katso videolta lappeenrantalaisnuorten tunnelmia. 

Lue myös:

    Uusimmat