McDonald's ei ole valloittanut maailmaa erikoisen syyn takia

McDonald's on tuttu näky lähes joka kylässä ja kaupungissa läntisessä maailmassa, mutta vielä on kuitenkin useita maita, jonne globaali pikaruokalaketju ei ole asettunut.

Kultaisista kaaristaan tunnettu pikaruokalaketju löytyy 119 maasta. Näillä kaikilla mailla on jotain yhteistä, mitä McDonald'sista vapailla mailla ei Princetonin yliopiston tutkijan, sosiologi Miguel Centenon mielestä ole. Centano on työryhmänsä kanssa tutkinut maailmankarttoja varallisuuden näkökulmasta ja he tekivät mielenkiintoisen havainnon.

– On helppoa määritellä, mikä on rikkaan ja köyhän maan ero. Maa on rikas, jos heillä on McDonald's-ravintola, Centeno kertoo Salt-lehdessä.

Tutkija lisää myös, että McDonald's-ketjuja ei näy rikkaasta kulttuuristaan tutuissa maissa, vaan ainoastaan rikkaudestaan tutuissa maissa. Rikkaus ei kuitenkaan ole ainut syy, miksi McDonald's ei ulotu ympäri maailmaa. Politiikalla ja maan taloudella on osa McDonald'sin puuttumiseen tietyissä paikoissa. Kyseinen ketju oli aiemmin Boliviassa, mutta maan presidentti Evo Morales taisteli McDonald'sin ja muiden vastaavien pikaruokaketjujen yritysfilosofiaa vastaan ja siihen päättyikin McDonald'sin vierailu Boliviassa.

Tällä hetkellä 105 maata on vielä täysin halvoista aterioistaan tunnetun pikaruokalaketjun ulottumattomissa. Näihin maihin lukeutuu muun muassa Bermuda, Islanti, Ghana ja Jamaika.

Tuottava McDonald's luottaa siihen, että asiakkaat pystyvät ostamaan heidän tuotteitaan runsaasti. Ruokaketjulle on tärkeää saada mahdollisimman paljon vakioasiakkaita, joten taloudeltaan heikommat maat eivät ole sille otollista maaperää. McDonald's kaavailee jatkuvasti kuitenkin uusia valloituspaikkoja.Talousanalyytikko Jack Russo on arvioinut, että kaksi kolmasosaa yhtiön voitoista tulee Yhdysvaltojen ulkopuolelta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja