Mauttomuuden huippu? Teemana kouluammuskelut – vaatefirma esitteli huppareita luodinreikineen: "Vastenmielistä"

2:38
Columbinen koulusurmasta on 20 vuotta. Ammuskelusta selviytynyt Will Beck jakaa tarinansa.

Vaatemerkki Bstroy julkaisi kouluampumisteemaisen hupparimalliston. Moni kouluampumisista selvinnyt tai läheisiään ampumisissa menettänyt tuomitsi idean jyrkästi.

New Yorkissa toimiva vaatebrändi on saanut kiivasta palautetta hupparimallistostaan. Bstroy-merkki julkaisi hupparimalliston, joka on napannut inspiraation kouluammuskeluista, kertoo Paper-lehti.

Huppareissa on "luodinreikiä", minkä lisäksi niissä lukee koulujen nimiä, esimerkiksi Sandy Hook, Columbine ja Virginia Tech. Kaikissa kouluissa on tapahtunut kouluampuminen.

"Missä skenaariossa joku ajattelisi, että tämä on hyvä idea?"

Hupparit saivat tyrmistyneen vastaanoton. Moni kouluampumisista selvinnyt tai läheisiään ampumisissa menettänyt tuomitsi idean jyrkästi.

– Missä skenaariossa joku ajattelisi, että tämä on hyvä idea? Olen niin järkyttynyt tästä. Jos kukaan seuraajistani tuntee jonkun tämän vaatemalliston kanssa tekemisissä olevan ihmisen, olkaa kilttejä, käskekää heidän panna sille stoppi heti, tyttärensä Marjory Stoneman Douglasin ammuskelussa menettänyt Fred Guttenberg tviittasi.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Se, mitä teette, on ehdottoman oksettavaa"

Stoneman Douglasin ammuskelusta selvinnyt Angelina Lazo piti huppareita oksettavina.

– Jäin henkiin... Se, että teette rahaa jollakin näin säälittävällä, on oksettavaa. Ette edes tiedä, millaista on elää joka päivä tästä muistuttavien asioiden keskellä, Lazo kirjoitti USA Today mukaan.

Myös Sandy Hookin ammuskelussa kuolleen opettaja Vicki Soton muistosivu tuomitsi vaatekappaleet.

– Se, mitä teette, on ehdottoman oksettavaa, satuttavaa, väärin ja epäkunnioittavaa. Ette koskaan voi tietää, mitä perheemme kävi läpi sen jälkeen, kun Vicki kuoli suojellessaan oppilaitaan. Kipuamme ei tule käyttää teidän muotiinne, sivusto toteaa.

– Oikeat ihmiset, aidot perheet (kuten omani) surevat edelleen näissä ammuskeluissa menettämiensä rakkaiden kuolemia. Ei ole juhlapyhää, syntymäpäivää tai erityistilannetta, jossa tästä ei muistutettaisi. Olkaa hyvät, ajatelkaa niiden ihmisten elämiä, jotka nämä ammuskelut jättivät jälkeensä. Ammuskelut eivät koskaan ole tarpeeksi mennyttä aikaa meille. Emme voi koskaan unohtaa. Emme voi koskaan katsella niitä "ironisesti". On vain kipua ja menetystä – ja tämä tuntuu halvalta tavalta tehdä rahaa toisten kärsimyksillä, Graci Phillips toteaa Instagramissa.

"Tämä on todellakin vastenmielistä"

Myös muut sosiaalisessa mediassa ihmettelivät sitä, kenen mielestä hupparit olivat hyvä idea.

– Mitä helvettiä? Ovatko nuo reikiä? Empatian ja ymmärryksen puute, inhimillisyyden puute, joka salli tämän siirtyä kauheasta ideasta aidoksi vaatteeksi, on minulle käsittämätön, Sarah Shaw kommentoi Twitterissä.

– Tämä on todellakin vastenmielistä. Miten tämä yhtiö kehtaa hyötyä lasten elämistä. Tämä iljettää minua todella, Jen toteaa.

Suunnittelija vastaa

Mallisto kantaa nimeä Samsara. Se merkitsee elämän kiertokulkua.

Bstroy julkaisi mallistosta tiedotteen, jossa selitti inspiraatiota malliston taustalla.

– Toisinaan elämä voi olla kivuliaan ironista. Ironista on, että kuolet väkivaltaisesti paikassa, jonka oletit olevan turvallinen, kontrolloitu ympäristö, kuten koulu. Meitä muistutetaan jatkuvasti elämän hauraudesta, lyhyydestä ja ennustamattomuudesta, mutta myös sen loputtomasta potentiaalista, tiedote kuvailee.

Aiemmin merkin perustaja Dieter Grams on todennut, että merkin tarkoituskin on tehdä "väkivaltaisia lausuntoja". 

NBC:lle Bstroyn suunnittelija Brick Owens kommentoi huppareita todeten, että tarkoitus oli kannanotto aseväkivallasta ja "voimauttaa siitä selvinneitä".​​​​​​​  CNN:n saamien tietojen mukaan huppareita ei ollut tarkoitus myydä, mutta NBC:lle suunnittelija Owens toteaa, että merkki harkitsee nyt myyntiäkin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja