Matti Vanhasen nettikolumni: Poliittisiin lakkoihin on vastattava poliittisesti – on tärkeää, ettei kiista irtisanomislaista muodosta ennakkotapausta

Ammattiyhdistysliikkeellä on täysi oikeus vastustaa hallituksen hankkeita ja päättää keinoista, joilla se ilmaisee vastustuksensa. Mutta on epäreilua, että toimenpiteet kohdistuvat täysin sivullisiin ja aiheuttavat haittaa kansantaloudelle vaiheessa, jossa jokainen tietää, että valmistelu hallituksessa vie vielä viikkoja ja eduskunnassa sen jälkeen joitakin kuukausia, kirjoittaa Matti Vanhanen nettikolumnissaan.

Video: Pääministeri Juha Sipilä kertoi tänään hallituksensa mittauttavan luottamuksensa.

Olisi kohtuutonta, että sivulliset kärsivät kenties kuukausia vain sen tähden, että huolellinen valmistelu ja demokraattinen prosessi ottavat aikansa.

On hyvä, että hallitus vastaa poliittiseen lakkoon poliittisesti. Hallituksen tiedonanto päättyy eduskunnassa välittömään äänestykseen, jossa eduskunta lainsäätäjänä ilmaisee ensi viikolla kantansa siitä, voiko hallitus jatkaa valmistelua vaikka se tuottaisi lakkojen kautta väliaikaista vahinkoa monille.

Tulkitsen niin, että luottamusäänestyksessä eduskunta ottaa yleisesti kantaa sekä siihen, että lain valmistelua saa jatkaa tavoitteena alentaa pienten työnantajien kynnystä ottaa uusia työntekijöitä (irtisanomisen helpottaminen) että periaatteeseen suomalaisen lainsäädännön juoksujärjestyksestä.

Tiedonannon äänestyksellä emme vielä eduskunnassa päätä lain sisällöstä ja sen yksityiskohdista.

Lakiehdotushan koskee pienimpiä yrityksiä. Luulen, että kaikille on nyt tärkeä havaita se, että perinteisessä neuvottelujärjestelmässä usein muut kuin pienten yritysten edustajat tekevät sopimuksia myös niiden asioista. Ay-liikkeen neuvottelutraditio Suomen Yrittäjien kanssa on kovin ohut. Elinkeinoelämän Keskusliiton jäsenistö taas tyypillisimmillään edustaa suurempia yrityksiä.

Tästäkin syystä on tärkeää, että hallitus ja eduskunta omistavat huomiota niille erityisongelmille, joita pienimmillä yrityksillä on, eikä muilla järjestöillä ole veto-oikeutta hylätä ehdotuksia. Lainsäädännöstä päätetään hallituksen valmistelemana eduskunnassa.

Parlamentaarisen järjestelmän kannalta olisi vahingollista jos syntyisi vahva ennakkotapaus sellaisesta, että poliittisella lakolla hallitus saadaan keskeyttämään tärkeänä pitämänsä lainsäädäntöhanke. Siksi tiedonantoäänestyksessä eduskunta päättää ennakoivasti myös tulevaisuudesta.

Tästä tulee myös ennakkotapaus poliittisten lakkojen osalta. En kannata henkilökohtaisesti edes poliittisten lakkojen rajoittamista, vaan parempi keino on löytää toimiva tapa, joilla parlamentaarinen koko kansaa edustava järjestelmä reagoi poliittisiin lakkoihin. Sipilän tiedonanto toivoakseni toimii.

Ay-liikkeen normaali seuraava vaikuttamiskeino annettujen lausuntojen jälkeen on vaikuttaa eduskunnassa lain sisältöön, ja sama oikeus on pienten yritysten edustajilla. Aikanaan kiista päätyy sitten äänestyksiin valiokunnassa ja koko eduskunnassa. On tärkeää myös korostaa, että tästä ei tule ennakkotapausta, joka oikeuttaisi heikentämään hyvää kolmikantaisen valmistelun periaatetta työelämää koskevissa asioissa.

Lue myös:

    Uusimmat