Matti Vanhanen kunnioittaa työssään valtiovarainministerinä edesmenneen Raimo Sailaksen oppeja: "Kun nähdään, että ratkaisuja on tehtävä, pitää toimia heti"

Mitä oppeja nykyinen valtiovarainministeri on ammentanut Raimo Sailakselta? Matti Vanhanen kertoo MTV Uutisten haastattelussa 5:38

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen tutustui Raimo Sailakseen työn puolesta 90-luvun laman aikaan. Tiukan talouskurin puolesta puhunut Raimo Sailas on kuollut. 

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen sanoo kunnioittavansa edesmenneen Raimo Sailaksen tapaa puhua asioista suoraan. Sailas aloitti tehtävässään valtiosihteerinä vuonna 1995. Hänestä tuli yksi Suomen tunnetuimmista virkamiehistä, kun Suomi kamppaili ylös 1990-luvun alun lamasta.

Vanhanen sanoo arvostavansa omassa työssään nyt, Suomea koronakriisistä luotsaavana valtiovarainministerinä, erityisesti sitä, että Sailaksen mukaan asioille piti tehdä jotakin nopeasti.

– Pitää toimia ajassa ja hetkessä. Jokainen talouskriisi on erilainen. Kriisi pitää analysoida, ja ajoittaa toimenpiteet oikealla tavalla. Tärkeä viesti Sailaksen perinnöstä tähän hetkeen on on se, että kun nähdään, että on toimittava ja tehtävä ratkaisuja, pitää niitä tehdä, eikä lykätä, Vanhanen sanoi.

Sailas aloitti työuransa valtiovarainministeriössä vuonna 1971. Matti Vanhanen nousi eduskuntaan 1991, pääministerinä hän toimi vuosina 2003-2010.

Vanhanen sanoo Sailaksen kertoneen virkamiehenä suoraan sen, mitä hänen mielestään tilanteessa piti tehdä.

– Opin arvostamaan hänen suoria mielipiteitään. Hän oli johtavan virkamiehen malliesimerkki: esitti sitä, mitä itse piti oikeana. Hän piti määrätietoisesti kannastaan kiinni. Uskaltaisin väittää, että hänen käyttäytymisellään ja ajattelullaan on edelleenkin syvä vaikutus valtiovarainministeriön sisäiseen kulttuuriin – siihen, millä tavalla ministeriön työ valtion varojen vaalijana mielletään.

– Hän ymmärsi oman roolinsa hienolla tavalla – virkamiehen ja kansanvaltaa edustavan päätöksentekijän roolien eron. Hänen kanssaan ei tullut tilannetta, että olisimme joutuneet vääntämään kättä. Molemmat ymmärsivät roolinsa hyvin.

Vanhasen mukaan Sailas oli työroolinsa ulkopuolella huumorintajuinen ja pidetty mies, vaikka julkisesti hänet tunnetiin tiukkana kirstunvartijana.

– Muussa elämässä hän oli huumorintajuinen, nokkela ja älykäs henkilö, josta muut pitivät todella paljon.

– Hän antoi panoksensa yhteiskunnan monenlaisiin toimiin myös vapaaehtoisesti luottamustehtävissä.

Lue myös:

    Uusimmat