Matti Vanhanen ei asetu ehdolle seuraavissa presidentinvaaleissa – näin hän perustelee päätöstään MTV Uutisille

Puhemies Vehviläinen ei hae jatkokautta –"Minua ei ole painostettu" 2:15
Puhemies Anu Vehviläinen ei hae jatkokautta – katso videolta, miten hän perustelee asiaa MTV Uutisille

Eduskunnan puhemiehen tehtävästä kiinnostunut Matti Vanhanen ei aio asettua ehdolle seuraavissa presidentinvaaleissa, jotka käydään vuonna 2024.

Kansanedustaja Matti Vanhasen (kesk.) mukaan hänen ehdokkuutensa kahden vuoden kuluttua käytävissä presidentinvaaleissa on poissuljettu asia.

– Rikoin sen lupauksen näiden aluevaalien osalta, siihen tuli niin paljon kysyntää. Mutta näiden muiden vaalien osalta ei.

– Tämä on viimeinen eduskuntavaalikauteni ja sen jälkeen olen enemmän harrastepohjalla alue- ja kunnanvaltuustossa politiikassa mukana ja oman puolueeni keskustan toiminnassa, Vanhanen kommentoi MTV Uutisille. 

Vanhanen on käytettävissä eduskunnan puhemieheksi

Kansanedustaja Anu Vehviläinen ilmoitti aiemmin tänään, ettei tavoittele puhemiehen tehtävää eduskunnan kokoontuessa uusille valtiopäiville helmikuun ensimmäisenä päivänä.

Vehviläinen valittiin puhemieheksi kansanedustaja Vanhasen siirryttyä valtiovarainministeriksi kesäkuussa 2020.

Samalla, kun Vehviläinen ilmoitti tulevaisuudensuunnitelmistaan, hän esitti toiveensa siitä, että keskustan eduskuntaryhmä asettaisi Vanhasen ehdolle puhemiehen tehtävään.

– Arvostan Vehviläisen eleen erittäin korkealle. Hän on hyvin hoitanut puhemiehen tehtävän.

Pian ilmoituksen MTV Uutisten tavoittama Vanhanen kertoi olevansa käytettävissä puhemieheksi.

Vanhasen mukaan Vehviläinen oli tiedustellut asiaa häneltä jo silloin, kun hän itse antoi puhemiehen kapulan Vehviläiselle ja siirtyi valtiovarainministerin tehtäviin. 

– Tämä on ollut oikeastaan hänen ajatuksensa koko ajan ja aina silloin tällöin ollaan tästä keskusteltu, Vanhanen kuvailee prosessia viitaten Vehviläiseen.

"Tämä viikko eletään puhemies Vehviläisen aikaa"

Mutta millaiseksi puhekulttuuri eduskunnassa muuttuu, mikäli Vanhasesta tulee jälleen eduskunnan puhemies? Vanhanen ei lähde spekuloimaan asiaa sen enempää – ei ennen kuin uusi puhemies on valittu.

– Tämä viikko eletään edelleen puhemies Vehviläisen aikaa, hän tyytyy vastaamaan.

Lue myös:

    Uusimmat