Matti Nykäsen mitaleista käytiin kiistaa – auton putkikassista paljastui kammottava näky: "Sä varmaan ymmärrät mitä tapahtuu, jos niitä mitaleja ei ala kuulua"

5:02
Matti Nykänen herkistyi itkuun muistellessaan uraansa viimeisinä elinvuosinaan.

Matti Nykäsen yhtyeen perustanut musiikkituottaja ja kitaristi Jussi Niemi koki kauhunhetkiä, kun mäkihyppylegendan mitaleista käytiin kiistaa 1990-luvulla. Asiasta kerrotaan Marko Lempisen ja Jussi Niemen Nykäsestä tekemässä uutuuskirjassa Elämä oli laiffii (Otava).

Viime vuonna kuolleen Nykäsen mäkihyppymitaleja vaati aikoinaan itselleen milloin mikäkin taho. Elokuussa 1994 tummailmeiseksi kuvailtu mies tuli kyselemään Niemeltä Nykäsen laajasta mitalikokoelmasta, joka sisälsi yksinään 19 arvokisamitalia. Miehen mukaan saman vuoden toukokuussa oli tehty sopimus, jonka mukaan mitalit kuuluivat hänelle eivätkä Nykäselle. Hän iski samalla ruutupaperille kirjatun sopimuksen Jyväskylässä sijainneen Niemen studion pöydälle.

Niemi oli aiemmin vahtinut Nykäsen mitalikokoelmaa, jonka arvon uskottiin olevan vähintään useita miljoonia markkoja. Tässä kohtaa Niemellä ei ollut kuitenkaan mitaleja, vaan Nykänen oli hakenut ne takaisin itselleen.

Nykäsellä oli tapana allekirjoittaa ruutupaperisopimuksia rahavajeesta selvitäkseen. Niemi epäilikin, että mäki-ikoni oli lainannut tältä liikemieheltä ison summan rahaa ja luvannut vakuudeksi mitaliarsenaalinsa, mutta velka oli jäänyt maksamatta.

Mies uteli kiroillen, missä mitalit ovat, mutta Niemi vastasi, ettei hänellä ole mitään hajua.

– Matti on saanut multa 100 000 markkaa lainaksi ja koska hän ei ole maksanut velkaansa sovitusti takaisin, mitalit kuuluvat sopimuksen mukaan mulle. Tämä ei ole enää leikin asia, mies sanoi.

Niemi haastoi.

– Mistä sen edes tietää, että tämä on Matin allekirjoittama sopimus? Olenhan minäkin raapustanut hänen nimmarinsa satoihin fanikortteihin, kun hän ei ole itse kaikkea sitä ehtinyt tekemään.

Mies pyysi seuraavaksi Niemeä ulos autonsa luokse. Hän otti Mersun takaluukusta pussikassin ja sieltä paljastui hyytävä näky: pieni asekokoelma.

Niemi yritti hillitä tilannetta verbaalisesti.

– Just, just! Taidat olla hirvimetsälle lähdössä, kun sulla on noin järeitä aseita matkassasi? hän uteli.

Mitaleja vaatineen mies ei ollut kuitenkin huumorituulella.

– Se on nyt sellainen tilanne, että säkin varmaan ymmärrät mitä tapahtuu, jos niitä mitaleja ei ala kuulua, mies sanoi ja vinkkasi päällään kohti putkikassia.

– Ne vielä löytyy jostain. On pakko, mies jatkoi.

Mies häipyi tämän jälkeen tiehensä, mutta myöhemmin mitaleista käytiin taistelua oikeusteitsekin.

Ampumistapaus

Lisää pelottavuutta tapauksen vaiheille tuli, kun syksyllä 1996 Pieksämäen maalaiskunnassa ammuttiin pistoolilla kolmea miestä ja yksi heistä, lottovoittaja, kuoli vammoihinsa. Ampujaksi paljastui hämärämies, joka asui Ruotsissa. Hän oli sanonut lainanneensa vuonna 1994 Nykäselle 100 000 markkaa ja väitti mitalien kuuluvan itselleen yhteisesti tehdyllä sopimuksella, mikäli velka jäisi maksamatta.

Tammikuussa 1997 käräjäoikeus katsoi mitalien omistusoikeuden kuuluvan Nykäselle ja sitä kautta edelleen Urheilumuseolle, jossa mitalit olivat olleet jo vuodesta 1995 yleisön nähtävillä.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja