Matti Nykänen lähti sata tonnia taskussaan Thaimaahan – kaikki meni hetkessä, ystävältä pysäyttäviä sanoja tapahtumista: "On ihme, että tässä vielä istun"

21:53
Harvinainen dokumentti 1980-luvulta: kansa halusi kruunata Matti Nykäsen kuninkaaksi.

Mäkihyppylegenda Matti Nykänen lähti 1990-luvun alussa kavereineen Thaimaan-matkalle, jolla 100 000 markkaa hupeni nopeasti ja oli käydä paljon huonomminkin, kerrotaan tänään julkaistussa Arto Terosen ja Jouko Vuolteen kirjassa Matin maailma – äärimmäisyyksien ihminen ja urheilija Matti Nykänen (Kirjapaja).

Liikemies Juhani Mansikkamäki hyppäsi Nykäsen manageriksi vuonna 1991 ja sai tätä valmentaneelta Matti Pullilta harjoitusohjelmankin avuksi, kun Nykänen yritti uutta nousua huipulle. Eräänä päivänä Mansikkamäki ja Nykänen lähtivät hakemaan sponsoritukea ja saivat ensin Porkan Kylmiöiden omistajalta Pentti Porkalta muutaman tuhat markkaa sekä sittemmin Helsingissä yllättävän suuren avustuksen.

Nykänen oli Mansikkamäen mukaan velkaa Haka-Autolle, mutta muutaman Helsingissä vietetyn tunnin aikana velka oli pyyhitty pois ja Matti sai silloisen puolisonsa Pian (nyk. Mäntykangas) kanssa kummallekin auton.

– Ja kaiken lisäksi meillä oli sata tuhatta markkaa taskussa, kun lähdettiin pois. Haka-Autostakin sanottiin, että miten tämä näin meni, mutta olkoon, Mansikkamäki kertaa kirjassa.

Mansikkamäki ehdotti, että saadut rahat olisi viety pankkiin, mutta Nykänen vastasi, että mikäs kiire tässä on.

– Muutama päivä meni, ja aamulla Matti ei sitten ilmestynytkään oven taakse seitsemältä, kuten oli ollut siihen asti tapana. Soitin ja kysyin, missä mies on, niin oli lentokentällä muutaman jyväskyläläisen kaverin kanssa menossa Thaimaahan. Sinne ne rahat menivät niiden hamppien kanssa. Olivat siellä kaksi viikkoa, ja tarvittiin vielä 30 000 markkaa lisää, että se remmi saatiin pois sieltä, Mansikkamäki kertoo.

Mukana reissussa oli rallikuskien kiropraktikkona tunnetuksi tullut Pertti "Pepe" Siekkinen, joka oli hoitanut Nykästä usein kuntosalillaan Jyväskylässä. Nykäsen piti Siekkisen mukaan lähteä Thaimaahan myymään mäkihyppymitalejaan, mutta mahdollinen ostaja ei ilmestynyt paikalle ja matka meni juopotteluksi.

– Rahaa meni aika lailla, minäkin kävin kotoa hakemassa aikamoisen tukun ja kyllähän sitä sai menemään. Meitä oli siellä neljä kaveria eli Matin ja minun lisäksi Arska ja Hemppa Harjula, rahaa oli minulla ja Matilla. Oltiin Bangkokissa ja Phuketissa ja vaikka missä, kaikkea en muista.

– Sen muistan, että Matin piti kokeilla yhdellä ruotsalaisella ollutta F1-venettä, mutta eihän se antanut, kun Matti oli niin helvetin jurrissa.

Siekkinen jatkaa pysäyttävin sanoin.

– Oli se sellainen mitalinmyyntimatka, että on ihme, että tässä vielä istun, hän kertoo 72-vuotiaana.

– Oli sellaisia tapahtumia, että hengenlähtö oli lähellä. Niistä ei viitsi sen enempää puhua, mutta ihme oli, että siitä reissusta selvittiin.

Matti Nykänen kuoli viime vuonna 55 vuoden iässä. Kuolinsyynä oli pitkään jatkunut haimatulehus.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja