Aavistiko Matti Nykänen kohtalonsa? Kirja: Mäkilegenda lausui viimeisen keikkansa jälkeen dramaattiset sanat

5:02
Matti Nykänen herkistyi itkuun muistellessaan uraansa viimeisinä elinvuosinaan.

Viime vuonna menehtynyt mäkihyppylegenda Matti Nykänen teki viimeisen muusikon keikkansa Helsingin Laajasalossa sijaitsevassa Pallogrilli-ravintolassa. Tuon keikan jälkeen Nykänen puhui ystävälleen kuin kohtalonsa aavistaen, selviää Marko Lempisen ja Jussi Niemen tekemässä uutuuskirjassa Elämä oli laiffii (Otava).

Diabestesta sairastanut ja haimatulehduksista kärsinyt Nykänen kärvisteli viimeisinä päivinään kovissa vatsakivuissa ja kuumekin oli noussut. Mäki-ikoni lähti silti perjantaiaamuna helmikuun vaihteessa 2019 ajamaan kotoaan Joutsenosta sovitulle keikalle Helsinkiin. Matkalla hän oli soitellut läheisilleen.

Nykänen kiitteli yhdessä puhelussa Tuija-siskonsa miestä Juhaa tämän inhimillisyydestä, ymmärtäväisyydestä, avuliaisuudesta ja kaikesta menneestä. Juha oli pohtinut puhelun päätteeksi itsekseen, olikohan Nykänen yrittänyt jättää jäähyväisiä hänelle.

Helsingissä Nykäsen käveleminen oli ollut tavallista hitaampaa. Kivut olivat kovia eikä ruoka ollut maittanut, mutta Nykänen oli onnistunut vetämään keikan Laajasalossa. Heti sen jälkeen hänen adrenaliinitasonsa laskiessa vointi oli kuitenkin jälleen romahtanut.

Nykästä kouraisi vatsasta, ja vaikka hän ei yleensä vaivoistaan puhunut, nyt hän valitteli vatsakipujaan pitkäaikaiselle ystävälleen Vesa Finskalle, jonka luona hänen oli määrä yöpyä. Samalla Nykänen lausui dramaattiset sanat.

– Ei sitä voi koskaan olla täysin varma, koska täältä joutuu lähtemään, Nykänen sanoi kirjan mukaan.

– Mutta muista, Vesa, muuta en ole halunnut kuin olla ihan tavallinen ihminen!

Ei sairaalaan

Matkalla Finskan asunnolle Nykänen oli sanonut yhtyeensä kitaristille Aleksi Hirvoselle aikovansa lähteä ajamaan saman tien kohti Joutsenoa. Hirvonen vastasi, ettei tässä olisi järkeä, koska olutta päivän mittaan ottanut Nykänen ei välttämättä ollut ajokunnossa.

Nykänen taipui, sanoi Hirvosen olevan oikeassa ja lisäsi, että "kuten tiedät, en mä ole humalassa ajellutkaan".

Nykänen vietti yön Finskan luona, mutta oli varhain aamulla jo matkalla kotiin Joutsenoon. Mikään ei ollut pysynyt Nykäsen sisällä, ja hän sai viimeisimmältä automatkaltaan ylinopeussakot kaahattuaan Kouvolan kohdalla 80:n alueella liikennevalvontakameraan 130:n kilometrin tuntivauhtia.

Nykänen oli kotonaan heti autosta noustuaan kyyristynyt ja oksentanut. Vaikka oksentelut olivat yhä jatkuneet, Nykänen ei antanut vaimonsa Pian soittaa ambulanssia. Hän ei myöskään suostunut menemään lääkäriin, vaikka Pia näin ehdotti.

Seuraavana aamuna Nykänen voi hieman paremmin, mutta päivän kuluessa tilanne jälleen paheni. Mäki-ikoni kuitenkin sanoi vaimolleen, ettei hänellä ole hätää.

Tätä seuranneena yönä, 4. helmikuuta, 55-vuotias Nykänen oli pyykkejä vessaan viedessään kuollut.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja