Matti Nykänen menehtyi traagisella tavalla talvella – Pia Nykänen kertoo täysin muuttuneesta elämästään: "Miksi Matti vietiin näin aikaisin pois?"

7:34
Tutustuimme Pia Nykäsen kanssa Jyväskylän muistomerkkivaihtoehtoihin: "Nyt on ymmärtänyt sen, että Mattia ei saa takaisin"

Pia Nykänen kaipaa edesmennyttä aviomiestään Matti Nykästä päivittäin ja toipuu pikkuhiljaa viime helmikuun traagisista ja traumaattisista tapahtumista.

Mäkihyppylegenda Matti Nykänen menehtyi äkillisesti ja yllättäen 3. helmikuuta 2019. Nykänen oli kuollessaan 55-vuotias. Toukokuussa Nykäsen kuolinsyyksi varmistui pitkään jatkunut haimatulehdus

Nykänen kuoli kotonaan Joutsenossa. Kodissa, jonka hän oli jakanut puolisonsa Pia Nykäsen kanssa jo usean vuoden ajan. Pariskunta meni naimisiin vuonna 2014 ja Pia Nykänen suree mäkihyppääjän äkillistä poismenoa päivittäin. 

– Onhan tämä semmoista pientä suorittamista kuitenkin koko ajan. Eihän se mitään normaalia vielä ole, kun toinen on lähtenyt tuolla tavalla traagisesti pois. 

– Illat ovat pitkiä ja yksinäisiä, kun sitä toista ei ole. Ikävä on tietysti kova edelleen. Nyt vasta alan ymmärtää konkreettisesti, että Matti ei tule takaisin. Hän on oikeasti mennyt pois. 

Pia Nykänen löysi miehensä traagisena helmikuun alun iltana pariskunnan Joutsenossa sijaitsevan kodin kylpyhuoneesta. Istuma-asennossa ollut Nykänen oli jo eloton ja vaimo yritti antaa tälle ensiapua. 

– Kun itse löytää hänet kuolleena ja sitten vielä pitää elvyttää, enkä miekään ole koskaan joutunut kuollutta millään tavalla käsittelemään. Ja vielä kun se oli oma mies, niin tottakai se on ihan järkyttävää ollut. 

Rakas mäkikotka liitää Pia Nykäsen ajatuksissa edelleen ja hän kertoo Matin tulleen hänen uniinsa usein varsinkin viime aikoina. Aivan hiljattain Pia Nykänen näki aviomiehestään harvinaisen pysäyttävän unen. 

– Löysin semmoisen pienen huoneen, minne Matti oli laittanut kaiken valmiiksi. Hän tiesi sen, mitä tulee tapahtumaan. Siellä oli kaikki kirjoitettu ja jätetty hienosti paikoilleen. 

Sairaudet tulivat yllätyksenä

Kun menettää läheisen ihmisen, sureminen ja toipuminen kestävät läpi elämän. Suru muuttaa muotoaan ja kulkee usein aaltoina. Tämän Pia Nykänenkin tietää erittäin hyvin. 

– Luopuminenhan kuuluu elämään, mutta jotenkin tuntuu, että miksi Matti vietiin näin aikaisin pois? Juuri kun hän sai sen hyvän elämän täällä, sai sen perheen ja kodin, kaikki oli järjestyksessä. Mutta ehkä hän siihen itse omalla tavallaan ja alkoholinkäytöllään vaikutti siihen. 

Tieto Matti Nykäsen oikeasta kuolinsyystä tuli Pia Nykäselle järkytyksenä. Hänellä ei ollut mitään tietoa siitä, että mäkihyppääjä oli kärsinyt haimatulehduksista. 

Pia Nykänen sai vasta miehensä kuoleman jälkeen tietää, että Matti Nykänen oli eläessään käynyt sairaalassa ainakin kaksi kertaa haimatulehduksen takia. 

– Tuntui ihan järkyttävältä, että miksi hän ei puhunut niistä. 

– Hän oli juuri semmoinen, että hän säästeli miuta kaikilta omilta sairauksiltaan ja oli hirveän huolissaan miun sairauksista. Mutta olisihan se parisuhteessa ollessa toki kiva ollut tietää, mitä hänelläkin oli. 

Kun Pia Nykänen sai tietää Matti Nykäsen sairauksista jälkikäteen, heräsivät ensin katkerat tunteet. Nainen olisi halunnut auttaa, olla puolisonsa tukena.

Saadessaan tietää hän löysi myös yhteydet Matti Nykäsen viimeisen viikonlopun tapahtumien välillä.

– Hän puhui vain, että se on oksennustautia, nyt on norovirus. Tottakai olen itseänikin syyllistänyt siitä, vaikka kaikki sanovat, että et olisi voinut tedä sille asialle yhtään mitään. Mutta ainahan sitä miettii kaikkea ja jossittelee. 

– Kyllähän sitä katkeruutta välillä on ollut, kun hän ei kertonut. 

Apu on ollut tärkeää

Pia Nykänen on ollut miehensä kuolemasta lähtien sairaslomalla, ja töihin olisi tarkoitus palata jälleen ensi vuoden alussa. Vaikka tällä hetkellä arki sujuu jo pikkuhiljaa paremmin, on apua siihen tarvittu. 

Nainen kiittelee läheisiltään saamaansa tukea sekä ammattilaisilta saamaansa apua. 

– Alussahan sanoin, etten mitään apua tarvitse. Mutta sitten kun shokki meni ohi, niin sitten tajusi, että johonkin on lähdettävä, kun ei vaan yksin selvinnyt. 

Arki joutsenolaisessa kodissa on muuttunut monella tavalla. Eläessään Matti Nykänen oli kotona viihtyvä mies, joka piti erilaisesta kotipuuhailusta eikä malttanut pysyä paikoillaan. 

Pia Nykäsen mukaan Matti hoiti suuren osan kotitöistä, mikä helpotti naisen arkea merkittävällä tavalla. 

– Matti teki aina lumityöt ja haravoi, oli helppoa tulla töistä kotiin. Miulla on myös aina aamulla auto putsattu valmiiksi ja lämmitetty kun lähdin töihin. Kaikkia tämmöisiä arjen rutiiniasioita, mitä hän ehti täällä päivän aikana tekemään, kun mie olin töissä. 

– Matti oli kotipuuhailija, sisällä ja ulkona. Eikä ollut mitään naisten ja miesten töitä. Ainoastaan tietysti että mie laitoin ruuan muutenkin, siihen ei tarvinnut puuttua, se oli miun heiniä. 

Matti Nykäsen kuolemasta on kulunut jo lähes 9 kuukautta, mutta ikävä on edelleen valtava. Pia Nykäsen mukaan hänellä ja mäkikotkalla oli tavallinen ja hyvä suhde. Kotona oli hyvä olla yhdessä. 

– Vaikka hän ei tuosta sairaudestaan kertonut, niin muuten yleensä kerrottiin kaikki asiat toisillemme. 

– Normaali elämä, pieni kosketuskin riitti, ei tarvinnut olla aina mitään sen isompaa. Hän oli niin kiltti ja toisen huomioon ottava.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja