Matti Heikkiseltä valtaisaa puhetta Niko Anttolasta – viestisankarissa heijastuu suurempikin suomalaismuutos: "Uskaltaisin jopa sanoa"

MTV:n kisatiimi analysoi: Tämä ratkaisi MM-viestihopean Suomelle – "Neljä onnistumista se vaati" 1:40
MTV:n kisatiimi analysoi: Tämä ratkaisi MM-viestihopean Suomelle.

Suomen hiihtomiesten edellisestä arvokisojen viestimitalista oli kulunut pitkä pätkä. Sitä saavuttamassa ollutta Matti Heikkistä lämmitti katsoa Suomen miesten upeaa menoa MM-hopealle tänään perjantaina 4x10 kilometrin viestissä.

Suomi ylsi Planicassa MM-hopealle kvartetilla Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen ja Niko Anttola. Entinen mahtihiihtäjä, Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön nykyinen johtaja Matti Heikkinen seurasi tapahtumia ruudun välityksellä samalla, kun hän oli Lahdessa katsomassa Hopeasomman loppukilpailuja.

– Kyllähän tämä lämmittää mieltä. Siellä on tietysti Suomen joukkueessa vanhoja työkavereita. Ankkuri (Anttola) ei kuitenkaan ollut minulle henkilökohtaisesti tuttu. Hänen (valmentaja)isäänsä Markoa opin jonkin verran tuntemaan, Heikkinen kertoo.

– Jo inhimillisestä näkökulmasta on tosi lämmin ja hyvä fiilis.

Viimeisin Suomen hiihtomiesten arvokisaviestimitali oli tätä ennen pronssi Liberecin MM-kisoista 2009. Suomen joukkueen tuolloinen avausosuuden hiihtäjä Heikkinen toteaa sitä seuranneisiin 14 vuoteen mahtuneen paljon töitä.

– Siinä on koko Suomen tiimi, valmennuspuolelta (päävalmentaja) Pasasen Teemu, huoltoryhmä ja asiantuntijat taustalla. Tietää, että arjen työn tuloksenahan tuollainen menestys syntyy. Ei se ole sattumaa, mutta ei se helpolla tule.

Tämänpäiväisen hopeasuorituksen Heikkinen katsoo kulminoituneen 20-vuotiaaseen ankkuriin, ensimmäisiä aikuisten arvokisojaan hiihtäneeseen Anttolaan. Anttola lähti päätösosuudelle kakkossijalla, 30 sekunnin turvin ennen seuraavia uhkaajia, ja pystyi pitämään tilanteen 10 kilometrin halki vakaana.

– Hänellä on nuoresta iästä huolimatta sellaiset valmiudet, että hän pystyy äärimmäisen paineistetussa tilanteessa tuollaiseen tasapainoiseen suoritukseen. Se kertoo – uskaltaisin jopa sanoa – tietynlaisen urheilukulttuurin kehittymisestä, Heikkinen pui laajemmissakin sinivalkoisissa silmänaloissa.

– Entistä nuoremmalla iällä on valmiuksia suoriutua tuolla tavalla. On tehty hyvää työtä monissa eri vaiheissa, että tuohon on päästy.

MM-viestin hopea-ankkuri Niko Anttola: "Pojat hiihti aika kovaa alle, hieno oli siihen lähteä" 0:49
MM-viestin hopea-ankkuri Niko Anttola: "Pojat hiihti aika kovaa alle, hieno oli siihen lähteä."

Heikkisen mukaan on ilahduttavaa nähdä, että Anttolalla on "todella monenlaiset valmiudet", jotka ovat muotoutuneet elämän varrella.

– On selkeästi jo kansainvälisen vaatimustason valmiudet tehdä jo asioita.

"Juhlat vielä pitämättä"

Vaikka Suomen tuore mitali ilahduttaa suuresti, se ei tullut Heikkiselle yllätyksenä.

– Jotenkin aika pragmaattisesti katson urheilua ja tietysti hiihtoa vielä oma tausta huomioiden. Mietin, että jos kaikki vain pystyvät oman hyvän suorituksen tekemään ja huolto onnistuu tehtävissään, mitali on ihan mahdollinen. Näin se tänään meni. 

Siihen, miten pitkältä ajalta 14 vuotta on tuntunut, Heikkinen heittää knopin, joka alkaa häntäkin huvittaa.

– Onhan se ollut pitkä pätkä. Juhlat on vielä pitämättä siitä 2009-mitalistakin, pronssia samoissa kisoissa myös 15 kilometrin perinteisen kisasta saavuttanut Heikkinen kertoo ja nauraa.

– Meillä jo uransa päättyneillä urheilijoilla on sen jälkeiseen aikaan mahtunut paljon elämää urheilussa ja sen ulkopuolella. Sitä kautta peilaa noita neljäätoista vuotta, ja erittäin lämmöllä katsoo, että Perttu ja Ristomatti saivat myös arjen työlle ansaitusti palkintoa.

Hyväriselle arvokisamitali oli uran ensimmäinen, Hakolalle toinen; hänellä oli ennestään parisprintin MM-hopea kahden vuoden takaa.

Matti Heikkinen, aiotaanko ne mitalijuhlat vuoden 2009 mitalille vielä pitää?

– Aika näyttää, Heikkinen kuittaa.

Ristomatti Hakola teki minimisuorituksen – "Kun on kaverit kovia, pääsee itsekin pallille" 1:01
Ristomatti Hakola: "Kun on kaverit kovia, pääsee itsekin pallille."

Iivo Niskaselta hirviömäinen veto viestin kakkososuudella: "Hetkellinen ylivauhti itsellenikin" 2:49
Iivo Niskaselta hirviömäinen veto viestin kakkososuudella: "Hetkellinen ylivauhti itsellenikin."

Perttu Hyvärinen teki todella ehyen viestihiihdon: "Täydellinen onnistuminen meille – aijai!" 1:56
Perttu Hyvärinen teki todella ehyen viestihiihdon: "Täydellinen onnistuminen meille – aijai!"

Lue myös:

    Uusimmat