Matti Ahde oli intohimoinen asioiden edistäjä sekä kulttuuri- ja urheiluihminen – sairastui syöpään keväällä 2017, taistelu vakavaa sairautta vastaan päättyi viime yönä

Pitkäaikainen kansanedustaja Matti Ahde on kuollut 1:03
Matti Ahde toimi uransa aikana muun muassa ympäristö- ja sisäministerinä.

Matti Ahde teki pitkän ja mittavan uran sosiaalidemokraattien poliitikkona ja kansanedustajana. Hän toimi sisäministerinä vuosina 1982–1983, sekä ympäristöministerinä ja eduskunnan puhemiehenä. Hän toimi myös Veikkauksen toimitusjohtajana 1990-luvun alusta vuoteen 2001 asti. Ura Veikkauksessa tuli päätökseen ahdistelukohun vuoksi.

Ahteet olivat yksi tunnetuimmista suomalaisperheistä 1990-luvulla. Perheeseen kuuluu vaimo Hilkka Ahteen lisäksi kolme lasta: Timo, Juha-Matti ja Tiina.

Oulussa 1945 syntynyt Matti Ahde nousi eduskuntaan vuonna 1970 vain 24-vuotiaana.  Köyhistä oloista ponnistanut Matti kouluttautui kansakoulun jälkeen sähköasentajaksi.

Intohimoisena asioiden edistäjän muistettu Ahde toimi Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtana vuosina 1975–1982.  Hän eteni ministeriksi Kalevi Sorsan hallituksiin 1982–1987.

Kulttuuri- ja urheiluintoilija

Ahteen kiinnostuksen kohteet eivät rajoittuneet ainoastaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, vaan hän oli myös aktiivinen urheilumaailmassa, sekä intohimoinen ooopperaa kohtaan.

Urheilupolitiikassa hän onnistui yhdistämään työväen urheiluliikkeen ja vaikutti keskeisesti urheilun yhteisen kattojärjestön SLU:n perustamiseen.

Hän vaikutti niin Olympiakomiteassa, Suomen työväen urheiluliitossa kuin Kansallisoopperan hallituksessa ja Savonlinnan oopperajuhlien valtuustossa.

– Musiikki on elämässäni kaikki kaikessa. Sisäinen rauha ja harmonia, jotka voi saavuttaa nimenomaan klassisen musiikin kautta, ovat minulle elintärkeitä, Ahde kirjoitti 2013 julkaistussa muistelmateoksessaan.

Jatkuvan tarkkailun alla

Sukset Sorsan kanssa menivät lopulta ristiin, ja Ahde päätyi tukemaan Martti Ahtisaarta presidentiksi SDP:n esivaalissa.

Ahteen uran ikävimpiä käänteitä oli Veikkauksen johtopestin päättyminen potkuihin. Syynä oli selvitys, jossa Ahdetta syytettiin seksuaalisesta häirinnästä. Ahde kiisti syytökset ja arvosteli mediaa ajojahdista. Ahde oli elämänsä aikana tuttu näky mediassa ja iltapäivälehtien palstoilla. Kirjassaan hän kuvaa olleensa yhteiskunnallisena vaikuttajana jatkuvan huomion kohteena ja tarkkailun alla.

Ahde edusti puolisonsa Hilkka Ahteen rinnalla vielä tämän vuoden Linnan juhlissa. Keväällä 2018 pariskunta kävi vielä yhdessä oopperassa. Ahde oli aktiivisesti mukana, kun Oopperataloa rakennettiin Helsingin Töölönlahdelle.

– Kulttuuripoliittinen johtoajatukseni on ollut, ettei musiikkia ole tarkoitettu vain herrojen harrastettavaksi, vaan kaikilla ihmisillä on edellytykset nauttia siitä, kunhan heille suodaan siihen tilaisuuksia, hän kuvaa muistelmissaan.

Vakava sairastuminen 

Ahde sairastui syöpään keväällä 2017. Julkisuudessa hän ei halunnut puhua sairaudestaan, kuormittaa sen ruotimisella lähipiiriään, kuten hän Ilta-Sanomille totesi. Sairautensa aikana hän kertoi saavansa suurta iloa perheestään, klassisesta musiikista ja hyvästä kirjallisuudesta.

Muistelmissaan Ahde kertoo köyhästä lapsuudestaan ja etäisestä isäsuhteestaan. Lapsuuden kokemukset kasvattivat hänestä vakaumuksellisen vasemmistodemarin.

– Edustin aidosti köyhälistöä, en tieteellisesti enkä teoriassa vaan ihan käytännössä, sosiaalisen asemani ja omakohtaisen elämänkokemukseni pohjalta.

Musiikki ja urheilu toivat hänelle iloa jo lapsena. Pikkupoikana hän vietti paljon aikaa Kellon kylän urheilukentällä ja työväentalon painimatolla. 10-vuotiaana hän innostui Australian Melbournessa pidetyistä olympialaisista.

– Meillä ei ollut radiota eikä kotiimme tullut lehtiä, joten uskaltauduin kerran kysymään vuokraisännältä, voisinko tulla kuuntelemaan radiosta kilpailulähetystä, Ahde kertoo kirjassaan.

Lue myös:

    Uusimmat