Pertti Salolainen tapasi ystävänsä Matti Ahteen viimeisen kerran Linnan juhlissa: "Matti oli siellä jo sen verran huonossa kunnossa, että ei jaksanut puhua pitkään"

Ystävä muistelee syöpään menehtynyttä Matti Ahdetta – näistä Ahde muistetaan 5:35
Katso videolta, miten ystävä muistelee Matti Ahdetta.

Konkaripoliitikko, kokoomuksen entinen kansanedustaja Pertti Salolainen kuvailee Matti Ahteen olleen aina hyväntuulinen työkaveri, jolla oli huumori herkässä.

Sdp:n pitkäaikainen kansanedustaja, ministeri Matti Ahde kuoli viime yönä 73-vuotiaana. Ahde kuoli kotonaan Helsingissä perjantain vastaisena yönä. Asiasta kertoi hänen puolisonsa Hilkka Ahde.

Samaan aikaan eduskuntaan Matti Ahteen kanssa vuonna 1970 noussut Pertti Salolainen, 79, sanoo Ahteen kuoleman olevan valtava menetys.

– Matti Ahde oli todella hieno ihminen. Olen todella surullinen tästä uutisesta, vaikka näinkin kuinka hän muutamien viime vuosien kuluessa heikkeni, Salolainen sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.

– Hän oli valtava taistelija, joka ei antanut periksi. Hän oli vielä 6. joulukuuta Linnan juhlissa. Varsinainen taistelija ja hieno ihminen luonnon puolesta.

Viimeinen tapaaminen kaksi viikkoa sitten

Keväällä 2017 tuli julki tieto siitä, että Matti Ahde oli sairastunut syöpään.

Salolainen tapasi Ahteen viimeisen kerran juurikin tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla Presidentinlinnassa kaksi viikkoa sitten.

– Matti oli siellä jo sen verran huonossa kunnossa, että hän ei jaksanut oikein puhua pitkään, ministeri Salolainen kertoo.

– Meillä on vankka ystävyys vuosien takaa. Silloin kun Matti oli ympäristöministerinä perustamassa ympäristöministeriötä, tuin häntä kaikin tavoin kokoomuksen puolelta.

"Viimeksi taistelimme soiden puolesta"

Pertti Salolainen on kokoomuslainen. Matti Ahde oli sosiaalidemokraatti.

– Yli puoluerajojen teimme töitä sen eteen, että saimme perustettua ympäristöministeriön. Se oli hieno saavutus. Viimeksi taistelimme soiden puolesta, Salolainen muistelee.

– Me molemmat näimme ja huomasimme, että Suomen luonto on tuhoutumassa hirvittävää vauhtia – tarkoitan nyt nimenomaan alkuperäisluontoa. Tilanne on dramaattinen, vaikka sitä eivät kaikki huomaa.

Huumori herkässä

Salolainen kuvailee Ahteen olleen aina hyväntuulinen työkaveri, jolla oli aina niin sanotusti huumori herkässä.

– Hän oli todella mukava. Sitten kun alettiin puhua asioista, hän otti ne aina todella vakavasti. Hän oli aito luonnonystävä. Mitä mukavin kaveri.

Salolaisen mukaan Matti Ahteen poliittinen kädenjälki näkyy siinä, että Suomessa on ympäristöministeriö.

– Muistan kun Matin kanssa tulimme politiikkaan, puoluekaverimme niin demareissa kuin kokoomuksessa sanoivat, että mitä ihmeen viherhörhöjä te oikein olette ja taputtivat olalle, ministeri kertoo.

– Viime vuosina he ovat taas tulleet taputtamaan olalle ja sanoneet, että kyllä sinä olit näkijä ja olit oikeassa. Ja ihan sama Matin kohdalla.

Toimi sisä- ja ympäristöministerinä

Matti Ahde valittiin Sdp:n kansanedustajaksi vuonna 1970 vain 24-vuotiaana. Hän toimi poliittisen uransa aikana sisäministerinä ja ympäristöministerinä.

Eduskunnan puhemiehenä hän oli vuosina 1987–1989. Hän toimi Veikkauksen toimitusjohtajana vuosina 1990–2001.

Pertti Salolainen valittiin kokoomuksen kansanedustajaksi vuonna 1970. Hän on toiminut puolueen puheenjohtajana vuosina 1991–1994 sekä ministerinä Harri Holkerin (kok.) ja Esko Ahon (kesk.) hallituksissa 1987–1995.

Lue myös:

    Uusimmat