Konkaritoimittaja haudan lepoon siunatusta Matti Ahteesta: "Matti, Hilkka ja lapset joutuivat maksamaan kovan hinnan menestyksestä"

Matti Ahde siunataan tänään haudan lepoon – näin konkaritoimittaja muistelee ministeriä 7:15
Politiikan toimittaja Unto Hämäläinen kertoi MTV Uutiset Livelle, minkälainen ihminen ja demaripoliitikko Matti Ahde oli.

Helsingin Sanomista eläkkeelle jäänyt politiikan toimittaja Unto Hämäläinen kuvaa ministeri Matti Ahdetta keskittyjäksi, hyvinvointivaltion rakentajaksi ja politiikan pelimieheksi – hyvässä ja pahassa. 

Unto Hämäläinen tapasi Matti Ahteen useasti työssään toimittajana. 

– Ahde oli keskittyjä. Kun hänen juttusilleen meni ja vaikka oli kuinka kiire, hän keskittyi aina tilanteeseen. Häntä ei koskaan tavannut ohimennen. 

Ahde oli työväen mies kiireestä kantapäähän.

– Hänen työläistaustansa ja punainen väri pysyivät mukana koko elämän. Vaikka hänellä oli herraharrastuksia, kuten golf ja ooppera, pohjimmiltaan hän oli radikaali työväen mies.

Peruskoulu, kansanterveys ja päivähoito 

Tänään haudan lepoon Helsingissä siunattua Matti Ahdetta Unto Hämäläinen luonnehtii hyvinvointivaltion rakentajaksi. Politiikan huippuhetket ajoittuvat Sdp:n kultakauteen 1970-lukuun ja 1980-luvun alkupuoleen. Ahde oli silloin pitkään ministerinä ja Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

– Ahde pääsi toteuttamaan suuria sosiaali- ja koulutuspolitiikan reformeja, kuten peruskoulu-uudistuksen, kansanterveyslain ja lasten päivähoitolain. Hän oli näissä suuri vaikuttaja.

Hämäläisen mielestä Ahde oli politiikan pelimies – hyvässä ja pahassa.

– Ahteella oli hyvä pelisilmä. Hän haki sen mallin, joka oli mahdollista toteuttaa. Hän toteutti politiikan vanhaa slogania "politiikka on mahdollisen taidetta".

Huonona pelimiehen piirteenä oli Hämäläisen mukaan se, että Ahde innostui valtapeleistä.

– Hän piti huolen siitä, että oli etusijalla päästen eteenpäin urallaan. Hän oli herrahississä mukana, vaikka olikin työläistaustainen. 

Perhe oli jatkuvasti myrskyn silmässä

Ahteen perhe on kokenut monia vaikeuksia vuosikymmenten varrella. Matti Ahde irtisanottiin Veikkauksesta häirintäkohun vuoksi, vaimo Hilkka Ahde kamppaili työpaikkakiusaamisasian kanssa ammattiliitossa ja poika Jussi Ahde tuomittiin huumeista. 

– Matti Ahde joskus sanoi, että julkisuutta voi kuvata kahdella hissillä. Silloin kun menee hyvin, mennään nopeasti ylös. Mutta sitten kun tulee vaikeuksia ja huipulla tuulee, tullaan todella nopeasti alas, eikä hississä ole ollenkaan painonappia. Kyllä Ahteen perhe – Matti, Hilkka ja lapset – joutuivat maksamaan kovan hinnan Matin menestyksestä, arvioi politiikan toimittaja Unto Hämäläinen. 

Matti Ahde oli koulutukseltaan sähköasentaja, mutta eteni nopeasti politiikassa. Hän nousi 41-vuotiaana eduskunnan puhemieheksi. Sdp:n kansanedustajana ja ministerinä toiminut Ahde kuoli haimasyöpään 73-vuotiaana.

Kahta viikkoa ennen kuolemaansa hän osallistui Linnan juhliin – tämä kertoo Ahteen sinnikkyydestä, kuten sekin, että hän suunnitteli itse hautajaisensa.

– Hän piti viimeiseen asti toivoa yllä, eikä valittanut, sanoo Hämäläinen.

Lue myös:

    Uusimmat