Mainos

Matkustusilmoitusten suosio kasvaa – ensikertalainen Nora rohkaisee lomakkeen kimppuun: " Jos jotain sattuisi, olisi hyvä, että omaiset saisivat tietää"

1:59

Matkustusilmoitusten tekeminen on nyt selvästi suositumpaa kuin vielä viisi vuotta sitten. Tänä vuonna ilmoituksia on tehty tähän mennessä vuotta noin 121 000 kappaletta. 

Nora Fleming on lähdössä kesämatkalle Britanniaan. Paljon matkustellut Fleming täytti matkustusilmoituksen nyt ensimmäistä kertaa.

– Oli tosi helppoa, Yleensä tällaiset ovat minulle vaikeita, mutta tämä oli looginen, Nora Fleming sanoo.

Suomalaiset tekevät vuodessa yli 10 miljoonaa ulkomaanmatkaa. Niistä suurin osa sisältää yöpymisen.

Matkamäärään nähden matkustusilmoituksia tehdään edelleen vähän. Viime vuonna 241 000 kappaletta. Luku on silti lähes nelinkertainen verrattaessa vuoteen 2013, jolloin ilmoituksia jätettiin 62 000.

Tietoa herkemmin kuin ennen

Kehitykseen ovat vaikuttaneet viime vuosina sattuneet terroriteot sekä luonnonkatastrofit.

– Jos jotain sattuisi, olisi hyvä, että omaiset saisivat tietää. Itsekin saisin ohjeita paikan päällä, luettelee Nora Fleming syitä ilmoituksen täyttämiseen.

Ulkoministeriö tiedottaa asioista matkustajille nykyään entistä herkemmin.

– Jos siellä tapahtuu jotain tavanomaisuudesta poikkeavaa, niin helpottaa huomattavasti, kun tietoa saa meiltä, sanoo konsulipäällikkö Pasi Tuominen ulkoministeriöstä.

– Mehän lähetämme nykyään huomattavasti pienemmällä kynnyksellä tietoa matkaajille.

Eniten matkustusilmoituksia tekivät viime vuonna Espanjaan lähtijät. Seuraavina listalta löytyvät Thaimaa, Kreikka, Yhdysvallat ja Turkki.

Viro on suomalaisten suosikkikohde. Sinne tehdään vuodessa 1,5 miljoonaa matkaa. Viroon lähtijät tekevät matkustusilmoituksia silti vähän.

Pasi Tuominen muistuttaa, että myös naapurimaihin matkatessa ilmoitus on hyvä tehdä. Mikäli tilanne matkakohteessa muuttuu, matkustusilmoituksen voi tehdä myös paikan päällä.

– Me suosittelemme tietysti, että ilmoitus tehdään jo ennen, mutta se voidaan tehdä myös kohteessa ollessaan, Tuominen sanoo.

 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja