Mainos

Video: Konsulikyytiä ei ole – ”Neljän ämmän” nyrkkisääntö varmistaa matkailijan selustan

Maailma on muuttunut ja muuttuu koko ajan. Eikä aina parempaan suuntaan. Matkailijoiden on mietittävä nykymaailmassa turvallisuutta muutenkin kuin taskuvarkaiden torjumisen kantilta.

Matka 2016 -messuilla ulkoministeriö teroittaakin matkustavaisten mieliin ”neljän ämmän” nyrkkisääntöä.

– Lue matkustustiedote, tee matkustusilmoitus, ota matkavakuutus ja tarkista matkustusasiakirjat, tiivistää sisältö- ja viestintäasiantuntija Ritva Naumanen ulkoministeriöstä.

Matkustusilmoitus kannattaa ilman muuta tehdä, jos kohteena on etäinen viidakko kaukaisessa maassa, tämä tiedetään. Ulkoministeriö tosin neuvoo tekemään matkustusilmoituksen paljon arkisemmissakin tapauksissa.

– Jos lähtee minnekään Nuorgamia tai Ahvenanmaata kauemmaksi, matkustusilmoitus kannattaa tehdä, sanoo Naumanen.

Naumasen mukaan matkustusilmoitusta voidaan hyödyntää esimerkiksi silloin, jos suomalaisia pitää varoittaa yllättävästi vaarasta tai varmistaa heidän hyvinvointinsa yllättävän tapahtuman jälkeen.

"Olen ottanut turhan riskin"

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka kertoo ministeriön messuosastolla olevansa utelias matkailija, joka kaipaa myös rauhaa.

– Huomaan ajoittain kaipaavani rauhaa ja hiljaisuutta, ja sitähän meillä Suomessa on. Silloin paras kohde on järvi-Suomi ja metsämaisemat, sanoo ministeri Toivakka.

Mahdollisista ulkomailla tehdyistä typeryyksistä kysyttäessä ministeri myöntää oitis.

– Kyllä tähän ikään on ehtinyt tehdä typeryyksiäkin, vaikken heti osaakaan kertoa mehevää esimerkkiä, sanoo Toivakka.

– Myönnän että olen ottanut turhia riskejä. Siksi on hyvin tärkeää tutustua kohdemaahan etukäteen ja perehtyä maan tilanteeseen, sanoo Toivakka.

Konsulikyytiä ei ole

Ulkoministeriö auttaa ulkomailla pulaan joutuneita suomalaisia. Tosin tarinat konsulikyydistä kotiin ovat vain tarinoita.

– Jokainen vastaa lähtemisestään ja palaamisestaan Suomeen itse, muistuttaa Naumanen ulkoministeriössä.

Sen sijaan esimerkiksi passivarkaus on tilanne, jossa ulkoministeriö auttaa ilman muuta.

Hyviä neuvoja hädän hetkellä saa esimerkiksi ulkoministeriön nettikonsulipalvelusta, joka toimii Facebookissa. Koko joukko vinkkejä turvalliseen matkailuun on koottu osoitteeseen matkustusturvallisuus. Sitä kautta pääsee myös nettikonsulin kanssa asioimaan.

Maalaisjärjellä matkalle

Vaikka maailman meno on muuttunut vaarallisemmaksi, ulkoministeriö kannustaa edelleen matkailuun. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri sanoo, ettei pelolle pidä antaa sijaa.

– Maailman suurkaupungeissa olen käynyt työmatkoilla ja käyn edelleenkin, koska mielestäni pelolle, mitä terroristit pyrkivät teoillaan luomaan, ei pidä antaa tilaa, sanoo Toivakka.

Ministerin mielestä ihmisten pitää voida edelleenkin matkustaa mihin haluavat maalaisjärkeä käyttäen.

– Vältetään tietenkin paikkoja, joissa on ihan ilmeinen vaara ja uhka, toteaa ministeri Toivakka.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.