Matkasynnytykset ovat lisääntyneet – jokaisessa ambulanssissa on jo synnytyssetit

Ssairaalan ulkopuolella, mutta ensihoidon läsnä ollessa tapahtuneet synnytykset ovat lisääntyneet. Yksi syy saattaa olla monilapsisten perheiden määrän kasvu, mutta varma tietoa asiasta ei ole.

Jorvin alueen ensihoidon vastuulääkäri Heini Harve-Rytsälä kertoo, että viime vuonna HYKS-alueella (Espoo, Helsinki, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi ja Vantaa) syntyi tällä tavalla 50 vauvaa, eli lähes joka viikko. Havaittavissa on pienoista nousua, sillä vuosina 2013–2016 vauvoja on alueella syntynyt ensihoidon läsnä ollessa 39–47.

HYKS-alueella ilmiötä ei juuri selitä synnytyssairaaloiden sulkeminen. Harve-Rytsälä pohtii, onko monilapsisten perheiden määrä kasvanut, sillä useamman synnytyksen tehneillä äideillä nopean synnytyksen todennäköisyys nousee.

– Muun muassa maahanmuuttajaperheissä voi olla huomattavasti enemmän lapsia kuin kantasuomalaisissa perheissä. Tällöin nopean synnytyksen todennäköisyys nousee. Mutta mitään varmaa tietoa ei ole, hän kertoo.

Synnytysyksiköiden määrät puhuttivat viime vuoden lokakuussa Juttu jatkuu videon jälkeen).

Synnytysyksiköt halutaan karsia kymmeneen koko maassa: ”Kuulostaa hurjalta” 7:41

Synnytys sujuu hyvin ambulanssissakin

Ensihoidossa syntyvien lasten hyvinvointia on selvitetty jonkun verran, ja yleisesti ottaen nämä voivat erittäin hyvin.

– Yleensä kyseessä ovat täysiaikaista raskauksista syntyvät lapset. Ensihoidossa syntyy myös silloin tällöin keskosia, mutta näiden synnytysten määräkin on pieni, Harve-Rytsälä toteaa.

– Nyrkkisääntönä voi sanoa, että synnytykset menevät erittäin hyvin, ja sekä äiti että vauva voivat hyvin sen jälkeen.

Osa synnyttäjistä haluaa synnyttää omassa kodissaan.

Kotikätilö kehottaa tutustumaan synnytykseen etukäteen 10:21

Ensihoitajilla valmius avustaa synnytyksessä

Ensihoitajien koulutukseen kuuluu perusavustaminen synnytyksessä, ja sitä myös harjoitellaan säännöllisin väliajoin.

Jokaisessa ambulanssissa on myös niin sanotut synnytyssetit, joiden avulla avustetaan synnytyksessä sekä pidetään lämpimänä ja hoidetaan vastasyntynyttä.

Harve-Rytsälä korostaa, että ambulanssissa ei ole samanlaisia hoitomahdollisuuksia kuin sairaalassa.

– Lähtökohtaisesti kaikki menee hyvin, mutta meillä synnytystä käsitellään riskitapahtumana, jossa jokin voi mennä pieleen. Tarkoitus on, ettemme hoida synnytyksiä, vaan synnyttäjä pyritään mahdollisimman nopeasti saamaan sairaalaan. Jos vauva kuitenkin päättää tulla maailmaan nopeasti, on meillä valmius hoitaa sekin tilanne.

Sijaissynnytyksen laittomuus on puhuttanut Huomenta Suomen sohvilla.

Sijaissynnytys - miksi laitonta Suomessa? 6:46

Lue myös:

    Uusimmat