Matkaopas muistuttaa: Tässä asiassa suomalaisilla opittavaa ulkomailla

Finnmatkojen myynti- ja palvelupäällikkönä Gran Canarialla toimiva Eva Hjort kertoo, mikä on suurin asia, joka suomalaisten tulisi oppia Kanarian matkoillaan.

Kanaria on ollut vuosikymmenten ajan suomalaisten ikisuosikki matkakohteena. Silti yhtä asiaa suomalaiset eivät ole onnistuneet matkoillaan vielä sisäistämään. Matkaoppaana Kanariansaarilla toimineen Eva Hjortin mukaan suomalaisilla on totuttelemista tippikulttuurin sisäistämisessä.

– Suomalaisten pitää tottua siihen, että tippiä pitää jättää. Se pitää ajatella automaattisesti. Jos palvelu ja ruoka on hyvää, tipin määrä on 5–10 prosenttia, Hjort muistuttaa.

Tippi on kohtelias ele, jota paikalliset odottavat.

– Se on osa kulttuuria. Paikalliset jättävät tippiä ja matkailijat jättävät tippiä, on epäkohteliasta olla jättämättä.

Pikkuhilut eivät ole tippiä

Hjortin mukaan pikkuhilujen kaiveleminen ei ole oikeanlaista tippaamista.

– Joskus kauhulla katselen, kun joku kippaa viiden sentin kolikoita lautaselle. Se on äärimmäisen epäystävällistä. On parempi olla jättämättä tippiä ollenkaan, kuin jättää pikkukolikoita.

Hjortin mukaan on ymmärrettävää, että suomalaisten on hankala sisäistää tippikulttuuria jota kotimaassa ei ole. Se on silti maan tapa, joka on pakko oppia.

– Osa matkustajista osaa jo tipata, osa ei. Osa on edelleenkin sitä mieltä, että kun ei tippaa Suomessa, ei tippaa täälläkään. Paikallisetkin ovat sen hyväksyneet ja ymmärtävät, ettei tippaamatta jättäminen tarkoita pahaa. Moni lomailija kuitenkin kysyy myös meiltä oppailta, millainen tippikulttuuri Kanarialla on. On hyvä, että ihmiset ajattelevat asiaa, Hjort iloitsee.

Tippiä ei kuitenkaan ole pakko jättää jokaiselle kohtaamalleen palvelualan ammattilaiselle. Ravintola on ainoa paikka, jossa kulttuurin mukaan olisi hyvä jättää tippiä. Myös hotellihuoneen siivoajaa tai muuta henkilökuntaa saa kiittää ylimääräisillä euroilla.

Muuten Kanarialla reissatessa voi luottaa siihen, että asiat sujuvat suurin piirtein niin kuin Euroopassa, vaikka paikka sijaitseekin Afrikan mantereen kyljessä. Tinkimistä ei tarvitse harrastaa muualla kuin markkinoilla. Hinnat on ilmoitettu eurooppalaistyylisesti ja takseissa on toimivat taksamittarit.

– Tosin täällä on manjana-kulttuuri, eli aikataulut eivät aina toimi. Kärsivällisyyttä kannattaa ottaa mukaan matkaan, kun odottaa esimerkiksi paikallisbussia, tiivistää Hjort.

AVA

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja