Pelko kasvaa Saksassa: Ihmisten huolimattomuus nostaa koronalukuja hurjaa vauhtia – Suomen matkailulle asettama raja-arvokin on ylittynyt

2:59
Saksan koronatartunnat nousussa - Suomen matkailulle asettama arvo ylittyi.

Saksan tartuntatauti-instituutti on huolestunut maan koronavirustartuntojen nopeasta kasvusta. Sen mukaan ihmisten huolimattomuudesta ja kesälomamatkoista johtuva nousu täytyy pysäyttää pian. Tartuntojen määrä on myös hiljattain ylittänyt Suomen hallituksen matkailulle asettaman raja-arvon.

– Viimeaikainen kehitys covid 19 -tartunnoissa saa minut ja koko instituutin huolestuneeksi, Robert Koch -instituutin johtaja Lothar Wieler sanoo.

– Olimme jo onnistuneet pitämään luvut tasaisen matalalla useita viikkoja.

Virus leviää muun muassa perhejuhlissa, työpaikoilla ja kimppakämpissä, toisin sanoen kaikkialla missä ihmisiä kokoontuu. Instituutti sanoo huolimattomuuden lisääntyneen ja muistuttaa turvatoimien, kuten sosiaalisen etäisyyden, käsien pesemisen ja kasvomaskien tärkeydestä.

MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo, että sekä yksittäiset kansalaiset että tutkijat Saksassa ovat huolissaan tilanteesta, vaikka toista aaltoa ei vielä allekirjoitetakaan.

– Sitä pelätään selvästi. Nyt näitä tapauksia on monenlaisia. On vihannesfirma, lihanjalostusfirma, baari, hautajaiset, joissa todettiin 50 tartuntaa, ja Berliinissä nuorten bilettäminen, josta on myös useita kymmeniä tartuntoja. Elikkä saksalaiset ovat nähneet, että koronavirus tarttuu todella helposti ja kyllä se huolestuttaa täällä ihmisiä selvästi.

Kesälomamatkailijat tuovat koronaa tuliaisena

Koronaa tuovat mukanaan myös kesälomamatkoilta palaavat. Saksan hallitus aikoo tehdä koronatesteistä pakollisia riskialueilta saapuville jo ensi viikolla.

– Jos tällainen päätös on laillinen, mitä ministeriö parhaillaan selvittää, me aiomme sen tehdä, Saksan sisäministeri Horst Seehofer kertoo.

MTV:n kirjeenvaihtaja Piuholan mukaan tämä tarkoittaisi käytännössä kaikkialta EU:n ulkopuolelta saapuville matkustajille tehtäviä koronatestejä.

– Saksalaisethan ovat Euroopan merkittävin ja ahkerin matkustajakansa ja on selvää, että nuo lentokenttien tarkastukset ovat tärkeitä, koska saksalaiset matkustavat nyt paljon myös näillä riskialueilla.

Italian ja Itävallan rajan läheisyyteen moottoriteiden varsiin on pystytetty Piuholan mukaan jo vapaaehtoisia koronatestipisteitä, samoin kuin joillekin rautatieasemille.

Viimeisen viikon aikana uusia tapauksia on todettu maassa keskimäärin noin 550, kun kesäkuun alussa luku oli 350. Samalla on ylittynyt niukasti Suomen hallituksen matkailulle asettama raja-arvo, kahdeksan uutta tapausta sataa tuhatta asukasta kohden kahdessa viikossa.

Jos tilanne jatkuu samanlaisena, on matkustusrajoitusten kiristäminen Saksaan pöydällä hallituksen seuraavassa tarkastelussa.

– Emme tiedä vielä, onko tämä nyt toisen aallon alkupiste, mutta tietenkin se voi olla. Olen kuitenkin optimistinen, että voimme estää sen, jos noudatamme hygieniasääntöjä, Lothar Wieler sanoo.

Uutta kasvua koronatapauksissa on viime päivinä havaittu myös muun muassa Espanjassa, Ranskassa, Belgiassa ja Puolassa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja