Matemaatikko laski, montako potentiaalista kumppania hänelle olisi Lontoossa, ja tulos ällistyttää: Miljoonakaupungissa sopivia ihmisiä vain 26 – voiko algoritmi auttaa rakkauden löytämisessä?

Deittailua tekoälyn ja algoritmien avustuksella 11:12
Viiden jälkeen: Deittailua tekoälyn ja algoritmien avustuksella.

Lukemattomat ihmiset etsivät kumppania erilaisten deittisivustojen ja sovellusten avulla. Mutta voiko algoritmi oikeasti auttaa rakkauden löytämisessä? Viiden jälkeen -ohjelmassa pureudutaan deittailuun tekoälyn ja algoritmien avustuksella.

Vuonna 2010 brittiläinen matemaatikko Peter Backus päätti laskea minkälaiset mahdollisuudet hänellä olisi löytää Lontoosta oma ihannekumppani, tässä tapauksessa nainen.

Backus määritteli ihannekumppanin hakuun vaatimuksiksi muun muassa sopivan iän (23-34-vuotias), hyvän koulutuksen ja sinkkuuden.

Vajaat 30 sopivaa

Kriteerit saattavat vaikuttaa kohtuullisilta paperilla, mutta kun Backus rajasi sopivien kumppanien määrää, lopputulos oli melko karu.

Sinkkuus vähensi sopivien naisten määrää puoleen, sen jälkeen asetetut kriteerit rajasivat naisten määrän lopulta 26:een ihmiseen.

Eli tällä tavalla laskettuna Backuksen mahdollisuus löytää Lontoon alueelta täydellinen kumppani oli vain yhden suhde 285 000:een.

Miten huippusuosittu Tinder toimii?

Tinder on yksi maailman suosituimmista deittailuun tarkoitetuista älypuhelinsovelluksista. Se etsii sopivia deittipareja algoritmien ja tekoälyn avulla, mutta mihin se perustuu?

Tinderin algoritmit on määritelty tietyn ihmisryhmän toimesta. Eli käytännössä he ovat päättäneet, miten ihmiset ympäri maailmaa toimivat ja ajattelevat.

Tinderillä on kymmeniä miljoonia käyttäjiä ympäri maailmaa. voiko suppean ryhmän määrittelemät algoritmit vastata todellisuutta, kun käyttäjiä on erilaisista kulttuureista ja asennemaailmoista?

Kuin shakinpelaajien ranking

Tinderin toiminta ei ole niin yksinkertainen kuin voisi luulla. Sen algoritmi perustuu alun perin shakinpelaajien tasoerojen kuvaamiseen, jota kutsutaan Elo-rankingiksi.

Tinder käyttää algoritmia siten, että jos palvelussa suosittu henkilö pitää jostain profiilista, on sillä enemmän painoarvoa kuin vähemmän suositun henkilön antamalla huomiolla.

Homma toimii siis samalla tavalla kuin koulun pihalla: "cooleilla" tyypeillä on siellä isompi painoarvo.

Vanhanaikaiset sukupuoliroolit

Tinder ei ole erityisen avoin algoritminsa toiminnasta. Sen patenttihakemuksesta on kuitenkin käynyt ilmi, että algoritmi suosii parinmuodostuksessa vanhankantaisia sukupuolirooleja.

Algoritmi saattaa todennäköisemmin yhteen naista varakkaamman ja koulutetumman miehen. Jos tilanne olisi päinvastainen, he eivät todennäköisesti näkisi toistensa profiileja.

Viiden jälkeen käsittelee parisuhdemarkkinoita torstain lähetyksessä.

Lue myös:

    Uusimmat