Martin Saarikangas: Telakkateollisuus nousuun venäläisten avulla

Kokemuksella taloudesta 25:00

Studio55.fi -lähetyksessä vierailleen vuorineuvoksen ja telakkateollisuuden konkarin Martin Saarikankaan mukaan hallitus teki suuren virheen, kun se ei järjestänyt 50 miljoonan euron lainaa telakkayhtiö STX Finlandille.

Vuorineuvos Martin Saarikankaan mukaan Suomen telakkateollisuus on tällä hetkellä suurissa vaikeuksissa.

– Niin kuin tiedetään STX emoyhtiö on suurissa vaikeuksissa ja se heijastuu tänne Suomeen, Saarikangas sanoo.

Saarikankaan mielestä telakkateollisuuden ongelmat johtuvat lähinnä siitä, ettei teollisuuteen ole viime vuosien aikana investoitu tarpeeksi.

–Akerin ja STX:n ongelmana oli se, ettei heidän aikanaan investoitu tai kehitetty telakoita lainkaan. Tuotekehitysosasto pysäytettiin ja monia osastoja lakkautettiin. Tämä vei siihen, että kilpailukyky heikkeni ja nyt viimeisten vuosien aikana tuli tappioita ja pääoma meni heikoille, selittää Saarikangas.

Saarikangas uskoo, että yhteistyö venäläisten kanssa voisi nostaa Suomen telakkateollisuuden pinteestä.

– Mielestäni venäläisten mukaantulo Helsingin telakalle on erittäin myönteinen asia. Venäjällä on tarvetta rakentaa arktista kalustoa ja heillä on siihen varallisuutta. Kun olen telakkateollisuutta yrittänyt analysoida ja hankkia investoreita, niin tähän hätään niitä tuskin löytyy muualta kuin Venäjältä, Saarikangas toteaa.

Hallituksen olisi Saarikankaan mukaan pitänyt toimia toisin tilanteessa, jossa STX Finland noin vuosi sitten pyysi hallitukselta 50 miljoonan euron lainaa. Laina olisi pitänyt Saarikankaan mukaan järjestää tavalla tai toisella. Saarikangas uskoo, että olisi löytynyt keino myöntää laina, joka ei olisi ollut ristiriidassa olemassa olevien sääntöjen kanssa.

– Jos se 50 miljoonan laina olisi hoidettu jollain tavalla siististi, se olisi poikinut ainakin nämä kaksi risteilylaivaa, ja todennäköisesti vielä kahdesta neljään lisää. Siinä on nyt vuoden aikana menetetty noin kolmen - neljän miljardin euron tilaukset.

Saarikankaan mukaan samalla menetettiin melkein puolen miljardin euron verotulot.

Saarikangaksen mukaan hänen neuvojaan ei kyselty lainaratkaisua mietittäessä.

– Suomessa ei ole tapana kysyä senioreilta neuvoa. Täällä osataan kaikki itse, Saarikangas kommentoi.

Mitä Saarikangas teki valkoisessa talossa 90-luvulla? Katso Saarikankaan haastattelu kokonaan!

Juttua on korjattu 5.2.2014 klo 8.15 jutussa olleen virheen vuoksi: Jutussa viitattiin Saarikankaaseen nimellä Saarikoski muutamaan otteeseen.

Lue myös:

    Uusimmat