Martin Bergerille kerrottiin jo teininä karu viesti – ex-kiekkoilija on lyöty 24-vuotiaana ahtaalle: "Viety iso osa elämää pois"

2:54
Martin Berger kertoo videolla tuntemuksistaan uransa päättymisen jälkeen. Hän ottaa kantaa myös pelivuosiensa kohua herättäneisiin tilanteisiin.

KooKoon luottopuolustaja Martin Berger, 24, joutui lopettamaan jääkiekkoilijan uransa elokuussa lääkärin määräyksestä. Nuoren miehen tulevaisuus pyörähti hetkessä, suuresti yllättäen, uuteen asentoon.

Synnynnäisen sydänvian kanssa elävä Berger oli tiedostanut, ettei ura tulisi loputtomasti kestämään. Hän ei ollut kuitenkaan osannut odottaa, että joutuisi lyömään jo nyt hokkarit naulaan lääkärin määräyksestä sydämen vajaatoiminnan vuoksi.

– Ei ollut todellakaan ajatusta, että se tapahtuisi näin aikaisin. 18-vuotiaana, kun se (sydänvika) todettiin ja sitä ruvettiin seuraamaan, heti jo ilmoitettiin, että ehkä se oli tässä. Sitten kuitenkin annettiin vähän vihreää valoa ja sai pelata vielä ihan kunnolla jääkiekkoa, Berger sanoo MTV Urheilulle.

– Kyllä se tuli nyt tosi yllätyksenä.

Berger kertoo, että sydänsairaus oli mennyt iän ja painon lisääntyessä koko ajan huonompaan suuntaan.

– Ei vieläkään olla vakavissa jutuissa, mutta tuli vain se merkki, että ei saisi verenpaineet ja sykkeet enää hirveästi nousta.

"Ei pääse tekemään sitä juttua, mistä on aina tykännyt"

Berger pelasi SM-liigaa lopulta seitsemänä kautena, reilut 200 pääsarjaottelua. Liigauran alku meni juniorivuosien seurassa TPS:ssä. Kaudella 2017–18 kovaotteinen puolustaja käväisi kolmen pelin ajan lainalla myös Vaasan Sportissa, ja loppu-uransa hän pelasi kouvolalaisessa KooKoossa.

Nyt Berger on uuden äärellä. Hänestä tuntuu kuin kesäloma jatkuisi. Ei ole velvoitteita mennä mihinkään.

– Monta vuotta jääkiekko on ollut elämäntyyli. Olet tehnyt sitä koko elämäsi, ja sitten sinulta viedään iso osa elämääsi pois. Harmittaa, että ei pääse näkemään äijiä ja tekemään sitä juttua, mistä on aina tykännyt. Toivottavasti se tässä vielä helpottuu.

Ajoittaisilla ylilyönneillä kohuakin aiheuttanut mutta kaikkensa aina joukkueen eteen likoon lyönyt entinen kiekkoilija ei tällä hetkellä tiedä, mitä tulevaisuudessa tekisi. Berger odottaa kuitenkin pääsevänsä vielä tekemään jotain, mistä hän pitää.

– Totta kai sitä heti miettii, mitä tulisi tekemään ja mistä saa elannon ja laskut maksettua. Kyllä se ajatuksissa pyörii koko ajan, että tässä täytyy kuitenkin alkaa jotain tekemään tai opiskelemaan. Ei tässä voi ihan kotiinkaan jäädä.

Urheiluelämän iso muutos

Bergeristä tuntuu, että häneltä on vedetty matto alta. Hän on aina pitänyt treenaamisesta ja halunnut pitää itsensä kunnossa jääkiekkoilun lisäksi terveydellisistäkin syistä. Raskaasta urheilusta on kuitenkin nyt luovuttava.

– Golfista puhuttiin. Se on rauhallinen ja matalasykkeinen, siinä ei pitäisi verenpaineiden ainakaan urheilemalla nousta. Se voi tapahtua muuten, jos ei peli kulje.

– Totta kai saa liikkua ja tehdä sellaisia asioita, joissa ei kauheasti verenpaineet nouse. Mutta kyllä minäkin olen sellainen ihminen, että en hirveästi jaksa puolivaloilla mennä salille nostelemaan jotain pieniä painoja. Aina tehdään täysillä, ja jos pelataan jotain pelejä, silloin haluaa voittaa. Hankalaan tilanteeseen on lyöty, mutta täytyy keksiä ratkaisut.

Berger kuitenkin sanoo, että hänen ymmärtääkseen tilanne sydänsairauden osalta on hallinnassa.

– Varmasti jossain vaiheessa tulee leikkaus. Se ei korjaa tilannetta, mutta antaa niin sanotusti lisäaikaa tähän elämään. Vielä ei ole hätähuudon paikka, mutta nyt oli järkevintä ja turvallisinta lopettaa kova urheileminen.

"Ehkä otetaan vuosi rauhassa"

Jääkiekko ehti antaa Bergerille tähänkin saakka paljon, ennen kaikkea ystäviä, joiden ex-puolustaja uskoo säilyvän.

Jäähalleilla Bergeriä silti tuskin ainakaan hetkeen nähdään katsojanakaan. Hän uskoo, että pelien katsominen sivusta olisi varmasti liian kova paikka, vaikka KooKoon tuloksia hän aikookin seurata.

– Yritän keskittyä johonkin muuhun. Tulee kuitenkin paha mieli ja alkaa niin sanotusti ketuttamaan, kun ei pääse itse tekemään asioita. Ehkä otetaan vuosi rauhassa ja katsotaan, että päästään yli tästä asiasta.

Helpotusta Berger on saanut ympäriltään. Tukea ja tsemppausta muuttuneeseen tilanteeseen on satanut paljon.

– Ei tässä sinänsä ole yksin tarvinnut olla. Tukea on tullut ja on sanottu, että kyllä tämä elämä aina jatkuu. Se on just näin.

– Siitä on iso apu. On mukavaa, että ihmiset välittävät.

Berger summaakin, ettei hän aio jäädä tilanteeseensa synkistelemään, vaan haluaa olla avoimin ja positiivisin mielin.

Bergerillä on myös viesti nuorille urheilijoille peliuran jälkeiseen aikaan varautumisesta. Hän myöntää olleensa itse laiska opiskelemaan.

– Koulut ja opiskelut kannattaa hoitaa, se on pääasia. Jääkiekkoa voi pelata, mutta se loppuu joskus, Berger sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja