SM-liigaan palaavalla Teemu Ramstedtilla oli useita vaihtoehtoja ulkomailla – nosti esiin kovan huomion HIFK-ajoiltaan

8:10
Teemu Ramstedt puhui Vilttiketjussa Jari Porttilan kanssa mm. NHL-draftista ja Kaapo Kakosta.

Välikauden jääkiekosta pitänyt Teemu Ramstedt paljastaa, että hänellä oli tulevan kauden seuravaihtoehtoja myös ulkomailla. 31-vuotias taitohyökkääjä päätyi lopulta tekemään yhden vuoden kattavan sopimuksen SM-liigaseura SaiPan kanssa.

Viimeksi Ramstedt nähtiin tositoimissa kaudella 2017–18, jonka hän aloitti KHL-seura Slovan Bratislavassa mutta siirtyi Slovakiasta pikavauhtia Rauman Lukkoon.

– Nyt oli pitkä kevät aikaa miettiä asioita. Mietittiin ulkomaita, ja keskusteluja oli aika moneenkin suuntaan Euroopassa. Ei kuitenkaan kauhean pitkälle menty sen osalta, Ramstedt sanoo MTV Urheilulle.

Rauhaisaan Lappeenrantaan suuntaamisessa painoi myös perhe. Ramstedt sai vaimonsa kanssa ensimmäisen lapsensa tammikuussa.

– Kun päätöstä loppuvaiheessa teki, se oli siinä kohtaa selkeä ratkaisu.

"Ei kaduta"

Yhtä lailla selkeä ratkaisu oli välikausi, kun sopimuksetta viime vuoden lopussa ollut helsinkiläinen sai tietää, että esikoinen syntyisi reilusti ennen laskettua aikaa, tammi-helmikuun vaihdetta. Ramstedt halusi satsata perhearkeen ja olla hoitamassa kasvuhäiriöistä keskosta.

– Välikausi tuntuu oikealta ratkaisulta kaikin puolin, mutta aika näyttää, millaisiksi asiat kääntyvät. Ei se ainakaan kaduta.

Tauon oli koko ajan tarkoitus jäädä yhden kauden mittaiseksi. Lopettaminen ei noussut Ramstedtin mielessä varteenotettavaksi vaihtoehdoksi.

– Ihmisiä tässä kaikki ollaan, ja veikkaan, että aika moni miettii jokaikinen kausi jossain vaiheessa, missä kohtaa ura loppuu. Minulla ei kuitenkaan ollut selkeää pidempää jaksoa, jona olisin sellaista miettinyt. Totta kai aina erilaisia pohdintoja ja ajatuksia tulee matkan varrella, mutta lopulta kaikki on mennyt hyvin kotona. Ei ole tullut pitkän ajan fiilistä, että haluaisi jättää homman. Aina tulee vaikeampia päiviä, ja silloin voivat ajatukset käydä muuallakin, mutta iso kuva on koko ajan ollut selkeä.

"Pitääkö itse muuttua pelaajana"

Täysin irti jääkiekosta Ramstedt ei taukonsa aikana päästänyt. Kiekollisista kyvyistään tunnettu hyökkääjä katsoi SM-liigan otteluita taukonsa aikana viikoittain ja piti itsensä myös median sekä sosiaalisen median kautta kartalla kaukalotapahtumien kulusta. 

– Se tuo vähän perspektiiviä, kun tarkkailee hommaa vähän etäältä. On ihan virkistäväkin kokemus katsoa vähän eri kantilta.

Tauko on auttanut miettimään myös omaa pelaamista eri vinkkeleistä.

– Pelikin muuttuu koko ajan, pitääkö itse muuttua pelaajana. Kyllä sitäkin miettii, onko joitain juttuja, joita pitää tehdä toisella tavalla. Sitä kiinnittää huomiota, millä eri pelitavoilla joukkueet pelaavat ja onko siellä joitain sellaisia asioita, joista voi oppia. Ei sillä lailla, että jokaista peliä lähtisi katsomaan erityisellä ajatuksella. Välillä peliä haluaa katsoa miettimättä ja antaa alitajunnan tuoda oivalluksia, jos niitä on tullakseen.

7:32
Pyöräilijät autoilijoiden kiusattavana – kiilaamista ja läheltä piti -tilanteita, keskustelemassa myös Teemu Ramstedt.

Uusia kuvioita

Jäällä Ramstedt on käynyt viimeksi viime vuoden puolella marraskuussa, mutta tauon aikana on ollut mahdollisuus satsata muuhun harjoitteluun.

– Monipuolisesti on harjoiteltu ja olen pyrkinyt vanhemmalla iällä tekemään fyysisen puolen liikkuvuushommia. On yritetty löytää sieltä kehityskohteita, kun en ole jääharjoittelua tehnyt. Niitä keinoja olen pohtinut eri asiantuntijoiden kanssa. 

Ramstedtin ohjelmaan on tullut paljon varsinkin uusia liikkuvuusharjoitteita.

– Muuten on tehty pienempiä fiksauksia siellä täällä. On mietitty, mikä on oikea tapa harjoitella tässä iässä, kun ei ole enää kaksikymppinen. Ja kun tekee siellä täällä pieniä muutoksia, tulee isompi kakku.

– On koetettu löytää uutta fiilistä henkisesti ja fyysisesti, ettei mene samalla sapluunalla vuosi toisensa jälkeen. 

"Olen nyt paljon paremmassa kunnossa"

Kun Ramstedtilta utelee, millaisessa fyysisessä kunnossa hän on suhteessa aiempiin vuosiin, hän nostaa esille hopeakauden 2015–16 HIFK:ssa. Ramstedt takoi tuolloin jo runkosarjassa ennätyspisteensä 8+44=52 ja tahti jatkui pudotuspeleissä koko sarjan kovimmalla saldolla 5+13=18. 

– Olin silloin keväällä tosi huonossa hapessa sairautenikin (haavainen paksusuolentulehdus) kanssa. Peli kulki silloin hyvin, vaikka olin fyysisesti aika heikossa formussa. Olen nyt aika paljon paremmassa kunnossa. Toivottavasti se sitten kantaa.

Samaan hengenvetoon Ramstedt nyökkää, että fysiikka on vain yksi osa-alue jääkiekon moniulotteisessa syiden ja seurauksien kokonaisuudessa.

– Väitän, että aika usein paras kausi ei osu siihen, kun on fyysisesti parhaassa kunnossa. Fysiikka on yksi osa-alue, joka kannattaa tehdä niin hyvin kuin pystyy, mutta se on vain yksi osa-alue. Lätkä on joukkuelaji, jossa niin moni asia vaikuttaa siihen, mikä lopputulos henkilökohtaisella ja joukkuetasolla on.

– En liikaa pohdi sitä, mikä on jonkin yksittäisen testin tulos jossain kauden ulkopuolella. Se antaa aina itselle hyvän fiiliksen ja itseluottamuksen, jos on hyvässä kunnossa, mutta se ei lopulta välttämättä ratkaise sitä hommaa, Ramstedt alleviivaa.

"Monet varmaan epäilevät"

Nälästä Ramstedtin menestys paluukaudella ei tule jäämään kiinni. Hyökkääjä pursuaa halua näyttää – itselleen ja muille.

– Olen hyvillä, odottavaisilla fiiliksillä jo tässä kohtaa. Ei varmaan tarvitse kaivaa intoa niin kuin ehkä joskus aiemmin on tarvinnut kaivaa. On henkisesti helpompi lähteä kauteen. Ehkä on kliseistä sanoa, mutta haluan näyttää itselleni, että pystyn tässä iässä välikauden jälkeen nousemaan vielä huipulle. Se on minulle tärkeä juttu ja ainakin teen kaikkeni sen eteen, että se onnistuisi.

– Monet myös varmaan epäilevät, pystynkö välikauden jälkeen pelaamaan. On näyttämisen halua siihenkin suuntaan, mutta ensisijaisesti mietin itselleen sitä hommaa ja toissijaista on, mitä muut ajattelevat. En toisaalta halua, että jos pelaan huippuhyvän kauden, niin ajateltaisiin, että okei nyt kaikki alkavat pitää välikausia. Ei se välttämättä sovi kaikille.

Ramstedt reunustaa keskustelua huomiolla, että monet joutuvat pitämään välikausia tai olemaan valtaosan sesongista sivussa myös loukkaantumisten takia.

– Siitä ei useinkaan tehdä niin isoa juttua, vaikka paluu saattaa olla vielä pahempi paikka loukkaantumisen jäljiltä. Minulla ei kuitenkaan ollut mitään vammaa taustalla. 

Hokkarit jäänpinnassa

Ramstedt on ehtinyt jo tavata SaiPan joukkueen, mutta tavoitteista joukkueena ei ole vielä suuremmin juteltu. Muutenkin hyökkääjä haluaa pitää vielä hokkarit jäänpinnassa.

– Olen usein aika tarkka omista tavoitteistani ja uskallan puhua niistä ääneen, mutta tässä kohtaa, kun on välikausi alla, ei liikaa mieti tulostakaan. Otan rauhallisin mielin.

– On helpompi ja kivempi asettaa itselle tavoitteet kauden alun kynnyksellä, ei vielä kesäkuussa, Ramstedt painottaa.

Myöhempääkään tulevaisuuttaan Ramstedt ei halua vielä kovin pitkälle miettiä.

– Katson asioita usein paljonkin eteenpäin ja koetan pitää jonkinlaista kolmevuotista ajattelumallia pidemmälle. Koetan nyt kuitenkin saada fokuksen yhteen kauteen ja miettiä sen jälkeen tulevaa. En liian pitkälle lähde ajattelemaan niitä asioita.

Ramstedt on edustanut ulkomailla KHL:ssä Slovan Bratislavan ohella venäläisiä Amur Habarovskia ja SKA Pietaria. Ruotsissa hän on pelannut 2013–14 AIK:ssa.

– En ole poissulkenut yhtään mitään ajatellen sitä, missä pelaan tulevaisuudessa. Tietenkin ulkomailla on tullut vähän pelattua, ja miksei voisi pelata jatkossakin. Paljon on paikkoja ja liigoja, mitä en ole nähnytkään. Miksei se voisi olla mahdollista. Kaikki on sen suhteen auki.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja