Marraskuun ensirekisteröinnit jäivät viime vuodesta – nyt autokauppaan odotetaan piristystä autoveron alenemisesta

Marraskuun ensirekisteröinnit jatkoivat viime kuukausien trendiä, eli luvut jäivät selvästi viime vuodesta. Pikaisen autoveron muutoksen myötä kaupan odotetaan piristyvän lähikuukausina.

Marraskuun aikana Suomessa ensirekisteröitiin 8 662 uutta henkilöautoa, mikä on 10,4 prosenttia viime vuoden vastaavaa aikaa vähemmän. Yhteensä 11 kuluneen kuukauden aikana Suomessa on ensirekisteröity 114 335 henkilöautoa, mikä on edelleen 3,5 prosenttia edellä viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Tämän taustalla ovat vuoden vaihteen portaittainen autoveron laskeminen, elokuun loppuun asti voimassa ollut romutuspalkkiokampanja sekä syyskuun autoveromuutosta edeltänyt vilkas kesä.

Alta löydät marraskuun kymmenen eniten rekisteröityä automerkkiä ja -mallia rekisteröintimäärineen.

1.Toyota1 039
2.Volkswagen1 000
3.Skoda905
4.Volvo718
5.Ford645
6.Renault514
7.Mercedes-Benz494
8.Kia468
9.Opel358
10.Nissan293
1.Volkswagen Golf375
2.Renault Clio365
3.Skoda Octavia326
4.Ford Focus317
5.Toyota Yaris308
6.Toyota Auris286
7.Nissan Qashqai228
8.Skoda Superb189
9.Toyota C-HR182
10.Volvo XC60179

Tilastojen kärjestä löytyvät tutut merkit tutussa järjestyksessä. Kuukausittaisen tilaston lisäksi Toyota on viime vuoden tapaan selkeä ykkönen myös koko alkuvuoden osalta 14 732 rekisteröinnillä. Toisena oleva Volkswagen (12 246 kpl) on kasvattanut eroaan kolmannella sijalla olevaan Skodaan (10 992 kpl).

Mallitilastoissa puolestaan on parin viimeisen kuukauden aikana nähty varsin paljonkin vaihtelua, ja marraskuun myydyimmän automallin tittelin nappasi koko vuoden tilastoissa sijalta viisi (3 596 kpl) löytyvä Volkswagen Golf. Toisena oleva Renault Clio on ottanut kovan loppukirin, sillä koko vuoden tilastoissa Clio on vasta sijalla 22 yhteensä 1 273 ensirekisteröinnillä. Nissan Qashqain (5 422 kpl) elokuun rajut myyntiluvut näyttävät pitävän mallin tilastojen kärjessä vuoden loppuun saakka, mikäli Skodalta ei nähdä jotain vastaavaa Octavian (4 793 kpl) suhteen. Kärkikaksikon perästä löytyvät Toyotan vahvan tuloksen tekijöinä Yaris (4 012 kpl) ja Auris (3 889 kpl).

Myös pakettiautojen ensirekisteröinnit tippuivat vuoden takaiseen verrattuna. Marraskuussa kilpiin saatiin 1 260 pakettiautoa, mikä on 9,3 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Koko vuoden osalta rekisteröintejä on kertynyt 14 411, mikä on 0,1 prosenttia vähemmän kuin edellisen vuoden tammi-marraskuussa. Kuorma-autoja puolestaan on rekisteröity alkuvuonna 3 578, mikä on 11,7 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Pikakorjaus verotukseen

Ensirekisteröinnit ovat laahanneet viime vuoteen verrattuna jäljessä syyskuun alun jälkeen, jolloin Suomessa alettiin käyttää uuden kulutusmittaustavan mukaisia arvoja. Hallitus on kuitenkin reagoinut uusien verotaulukoiden kohtaamaan kritiikkiin nopeasti ja tehnyt siihen korjauksia. Tämän seurauksena 3.12. tai sen jälkeen ensirekisteröitävien auojen autoverotus korjataan uuden Verohallinnon toimesta uuden verotaulukon mukaiseksi jälkikäteen. Tämä vaikuttaa etenkin keskikokoisiin ja isoihin autoihin, joiden kohdalla siirtymä WLTP-syklin mukaisten päästöarvojen hyödyntämiseen ei tapahtunut veroneutraalisti.

Tämän korjausliikkeen lisäksi vuoden vaihteessa toteutetaan hallitusohjelman mukainen autoveron portaittainen veronalennus vähäpäästöisille autoille. Vastaava autoveron alennus on nähty myös vuosien 2016-2018 alussa, ja NEDC-aikana se koski kaikkia alle 140 g/km CO2-päästöjä päästäviä autoja. Suurimmillaan autovero on pienentynyt muutamalla sadalla eurolla.

Lue lisää kuluneen vuoden autokaupasta:
Alkuvuoden autokauppa käyntiin vauhdikkaasti – vuosi avattiin ennätyslukemilla
Alkuvuoden rekisteröinnit viime vuotta edellä – helmikuun luvuissa pientä miinusta
Autokaupassa kevättä rinnassa – nousua myynnissä, laskua hinnoissa
Autokaupassa reipasta kasvua huhtikuussa – romutuspalkkiokampanja näkyy etenkin pienten autojen kaupassa
Uusien henkilöautojen ensirekisteröinnit kasvussa – toukokuun ykköspaikan nappasi Volkswagen Golf
Alkuvuoden ensirekisteröinnit kovassa tahdissa – kesäkuussa ykkösmerkki vaihtui
Auton omistaminen muuttuu – uusi auto ajoon kuukausimaksulla
Oletko harkinnut sähköautoa? Tässä ovat Suomessa myynnissä olevat vaihtoehdot
Autoverouudistus rankaisi isopäästöisiä – tämän Mercedeksen hinta nousi lähes 13 000 euroa!
Nissan nousi ennätyksellisen elokuun isoimmaiksi merkiksi – yhteensä kilpiin meni yli 12 000 uutta henkilöautoa
Syyskuun ensirekisteröinneissä raju tiputus – koko vuosi edelleen selvästi plussalla
Uusien autojen rekisteröinnit edellä viime vuotta – pienet autot ja katumasturit kasvattavat osuuttaan

Seuraa Teknavia myös sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja