Markon taksi motitettiin lumiaurojen väliin Ivalon lentokentällä: Taustalla kiista sopimusmaksuista – katso video tilanteesta

0:34
Katso video: Näin taksi motitettiin kahden ison lumiauran väliin

Ivalon lentoasemalla Lapissa sattui viime perjantaina erikoinen välikohtaus, kun lentoaseman henkilökunta motitti tarkoituksellisesti taksin lumiaurojen väliin. Tapauksen taustalla on asemalla perittävä taksien sopimusmaksu, jota saarrettu kuski ei ollut maksanut.

– Olin siinä kaverin luona juttelemassa, kun huomasin, että ei helkatti, sieltä alkaa koneita tulla, taksinkuljettaja Marko Katajamaa kertoo MTV Uutisille.

Aurauskoneet ajettiin ja jätettiin Katajamaan taksin kummallekin puolelle esteeksi.

– Koneiden kuljettajat jättivät aurat siihen ja läksivät pois. Pääsin motista pois, kun aikani vekslasin.

Taustalla erimielisyys sopimusmaksuista

Katajamaa kertoo, että erikoinen tilanne johtui Ivalon lentoasemalla hiertävistä taksien sopimusmaksuista.

Finavialla on muun muassa Ivalossa käytössä järjestelmä, jossa taksit saavat kentältä maksua vastaan paikan, jossa he voivat odottaa asiakkaita ja ottaa heitä kyytiin.

Finavian mukaan järjestelmän tarkoituksena on "varmistaa hyvä asiakaskokemus".

– Kun uusi liikennepalvelulaki astui voimaan 1.7.2018, se muun muassa tarkoitti asemapaikkavelvoitteen poistumista. Tällöin taksia voi olla vaikea saada lentoasemalta esimerkiksi yöaikaan. Sopimustaksien kanssa voidaan varmistaa taksien saatavuus myös hiljaisen liikenteen aikana, Finavian verkostoliiketoimintajohtaja Jani Jolkkonen kertoo sähköpostitse MTV Uutisille.

"Oikein hävettää mennä kentälle"

Katajamaa kritisoi sopimusmaksuja. Hänen mukaansa hänellä ei ole käyttöä niiden tuomalle edulle, kun hän vain hakee asiakkaita kentältä ja vie heitä sinne.

Katajamaan mukaan hän ei ole myöskään saanut kunnon perusteluja sille, miksi hänen olisi maksettava ylimääräisiä maksuja. Hänen mukaansa hän ei ole maksuvelvollinen.– Oikein hävettää mennä kentälle. Matkustajillekin tulee erikoinen kuva, kun he näkevät, että taksi on motitettuna näin.

"Asiakkaan voi tuoda kentälle maksutta"

Finnavian Jolkkonen vahvistaa tiedon siitä, että vain vuosimaksun maksaneet taksiyrittäjät saavat ottaa asiakkaita kyytiin lentoasemalta.

– Luonnollisesti matkustajat voi aina vapaasti jättää terminaalin eteen ilman maksua, Jolkkonen tähdentää.

– Asiakkaan voi myös hakea terminaalin edestä ilman sopimusmaksua, jos asiakas on tilannut kyydin ennakkoon. Mutta taksin pysäköinti ja asiakkaiden odottaminen lentoasemalla edellyttävät maksusopimusta.

Taksiyrittäjä aikoo ottaa yhteyttä poliisiin

Katajamaa kertoo ottavansa asiasta yhteyttä poliisiin.

– Eihän kenenkään kulkua voida tuolla tavalla estää. Kenttä on kaikille käytössä, jotka tuovat ja hakevat sieltä asiakkaita.

Katajamaan mukaan sopimusmaksu nostaa taksimaksujen hintaa ja vääristää kilpailua, sillä linja-autot eivät joudu maksamaan kenttämaksua.

Seuraavaksi taksinkuljettaja aikoo mennä kentälle useammalla autolla.

– Eivät ne pysty kaikkia blokkaamaan. Kun tämä tie on otettu, se katsotaan loppuun asti. On tämä vähän tragikoomista. Ei osaa oikein edes vihastuttaa tämä tilanne, hän toteaa.

Katajamaa kertoo, että asia on edennyt nyt myös kansanedustaja Mikko Kärnän (kesk.) kautta valtiovarainministeriön apulaispäällikölle.

Finnavia pahoittelee tapahtunutta

Finnavian Jani Jolkkosen mukaan maksumalli on toiminut Ivalossa hyvin eikä siitä ole tullut juurikaan kritiikkiä.

Ivalon lentoasemalla vuosimaksu on 169 euroa autolta ja arvonlisävero.

Jolkkonen pahoittelee Marko Katajamaan saamaa kohtelua.

– Olemme pahoillamme Ivalon lentoasemalla tapahtuneesta ikävästä tilanteesta, ja olemme myös suoraan yhteydessä taksiyhtiöön. Kyseinen toiminta ei kuulu Finavian periaatteisiin tai arvoihin.

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Lapin Kansa.

Katajamaan mukaan lentoaseman päällikkö on ilmoittanut hänelle, että lentoasemalta ei saa noutaa asiakkaita, jos Finavian määräämää sopimusmaksua ei ole maksettu. Katajamaa toteaa, että lentoaseman päällikkö oli jo aiemmin estänyt asiakkaita nousemaan hänen autoonsa.

Juttua muokattu klo 16.19. Jutusta poistettu taksin vaurioita käsitellyt lause. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja