Marko sai vaimoltaan hätääntyneen puhelun tulipalosta – pian lemmikit olivat mennyttä ja koko omaisuus tuhoutunut: "Sattui aika lujaa"

Mitä Vaasan kerrostalopalosta tiedetään? Palomestari kertoo vaaratilanteen taustoista 2:44
MTV Uutiset Live kertoi Vaasan tulipalosta torstaina.

Muusikko ja kulttuurivaikuttaja Marko Perälän ja hänen vaimonsa Sanna Perälän koti tuhoutui Vanhassa Vaasassa torstaina sattuneessa tulipalossa täysin. Perälä muistuttaa, että moni kotinsa menettänyt kaipaa yhä apua.

Marko Perälän Sanna-vaimo oli aikeissa lähteä kaupungin keskustaan valmistelemaan illalla järjestettävää Elävän musiikin yhdistyksen tapahtumaa.

Suunnitelmat menivät täysin uusiksi, kun outoa ääntä alkoi kuulua kodin ulkoseinän takaa. Sitten keittiön ikkuna räjähti. Liekit löivät sisään ja asunto täyttyi savusta.

Palohälyttimet alkoivat soida ja hetkessä syntyi täysi kaaos.

– Vaimo hengitti siinä alussa jo paljon savua. Kuumuus poltti hänen hiuksiaan, Perälä kertoo MTV Uutisille.

Vaimon hätääntynyt puhelu tavoitti lähihoitajana työskentelevän Perälän keskellä työpäivää. Oli syttynyt tulipalo, joka tuhosi Vanhassa Vaasassa sijaitsevan kerrostalon.

– Olin nopeasti paikan päällä. Ei varmaan mennyt kuin kymmenen minuuttia siitä puhelusta.

Savua ja häkää hengittänyt vaimo vietiin sairaalaan, mutta hän pääsi sieltä pois myöhemmin samana iltana. Kotia, johon olisi voinut sairaalasta palata, ei enää ollut.

Marko Perälän ja Sannan ensimmäinen yhteinen koti oli tuhoutunut. Pari oli asunut kodissaan kaksitoista vuotta.

– Tunnearvoa sillä oli ja se oli myös todella hieno asunto.

Perälällä oli neljä kissaa, joista yksi selvisi palosta hengissä.

– Se oli hengittänyt savua myös ja eläinlääkäri määräsi antibioottikuurin. Pitää myös laittaa helpommin syötävää ruokaa, koska se ei pysty nielemään isoja paloja. Lämpö on tehnyt pahaa suuhun ja nieluun.

Pariskunnan lähes koko omaisuus tuhoutui. Tulipalossa tuhoutuvasta omaisuudesta ikävintä on menettää sellaista, millä on tunnearvoa.

– Paljon meni sellaisia valokuvia, mitä ei oltu ehditty digitoida. Meillä oli käsintehtyjä huonekaluja, mitä anoppi oli tehnyt. Niiden menettäminen sattui aika lujaa. Vaimolla oli siellä myös hänen isoäitinsä tekemiä ompeleita. Käymme ensi viikolla katsomassa, josko jotakin olisi vielä pelastettavissa.

Uuden kodin etsintä alkoi

Elämä jatkuu ja jollakin tavalla on selviydyttävä. Pariskunta on tulipalosta lähtien ollut Marko Perälän äidin luona.

– Tänään illalla menemme yhden ystäväni luokse ja olemme siellä varmaankin pari päivää. Äidin asunnossa on vähän ahdasta kaikille meille ja siellä on kaksi koiraa, joten kissaamme on jouduttu pitämään saunassa. Minulla on ikävä sitä, että kissa tulee illalla kainaloon, kun menen nukkumaan.

Uusi koti on hankittava palossa tuhoutuneen tilalle. Pariskunnan talo oli yksi niistä, jotka tuhoutuivat palossa täysin.

– Etsimme tällä hetkellä uutta asuntoa. Aika näyttää, mitä palossa tuhoutuneelle taloyhtiölle tehdään ja missä vaiheessa sitä ruvetaan saneeraamaan, vai vedetäänkö se maan tasalle ja rakennetaan kokonaan uusi. Kaikki on vielä yhtä kysymysmerkkiä.

Perälä toimii päivätyökseen mielenterveyspuolella lähihoitajana. Hän on myös muusikko ja Vaasan kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunnan jäsen. Arjen keskellä on jaksettava eteenpäin kaoottisesta tilanteesta huolimatta.

– En ole hakenut lähihoitajan työstä sairauslomaa. Työnantajani kanssa sovimme, että syyslomani, jota oli suunniteltu tälle viikolle, siirretään ensi viikolle, että saan asuntoasioita järjesteltyä. Politiikka vie myös aikaa ja Vaasassa on tällä hetkellä isoja hankkeita. Ensi viikolla on taas kokouksia, joihin haluan mennä, että saan arjen rullaamaan. En voi vain jättää kaikkea tekemättä.

Apua kaipaa myös moni muu

Perälä haluaa korostaa, ettei hänen perheensä ole ainoa, joka apua tarvitsee. Hän kiittelee SPR:n kriisiapua.

– Palo oli oikeasti aika paha. Me olemme saaneet apua muun muassa ystäviltämme. Mutta siellä on monta muutakin, jotka tarvitsevat apua. Talossa oli kaksikymmentäneljä asuntoa. Esimerkiksi SPR:n kautta voi auttaa. Niistäkin asunnoista, jotka säästyivät kohtalaisesti, menee paljon huonekaluja uusiksi. SPR on auttanut myös meitä ja siitä haluamme välittää heille ison kiitoksen.

Lue myös:

    Uusimmat