Helsingin Sanomia rajusti kritisoinut professori pyörtää sanansa Rydmanin viestien julkaisusta – "Ei loukannut viestintäsalaisuutta"

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä pyörtää Facebookissa aiemmin esittämänsä kannan Rydmanin viestien julkaisusta.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja ja historiantutkija Markku Jokisipilä sanoo tulkinneensa lakia väärin sanoessaan aiemmin, että Helsingin Sanomien ei olisi pitänyt julkaista elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) rasistisia tekstiviestejä, jotka hän lähetti naisystävälleen vuonna 2016. Jokisipilä julkaisi maanantai-iltana Facebook-sivuillaan oikaisun.

– Kun on tehnyt virheen, se on syytä tunnustaa...HS ei loukannut viestintäsalaisuutta julkaisemalla Rydmanin viestit. Lehden tänään haastatteleman kolmen oikeusoppineen mukaan viestien julkaiseminen ei myöskään rikkonut Rydmanin yksityiselämän suojaa, Jokisipilä kirjoittaa.

– Tulkintani perustuslain yksityiselämän suojaa koskevan 10 pykälän merkityksestä oli väärä. Helsingin Sanomat ei asettanut journalistista harkintaansa perustuslain periaatteiden yläpuolelle, vaan teki sen täysin niiden puitteissa. Juridisten seikkojen sijaan minun olisi tullut arvostelussani keskittyä pelkästään asian eettisiin ja moraalisiin ulottuvuuksiin, Jokisipilä jatkaa.

Perjantaina julkaisemassa Facebook-päivityksessä hän sanoi pitävänsä viestien julkaisemista "erittäin huonosti harkittuna, vaarallisena ja hämmästyttävänä". Tämän päivän kirjoituksessa hän sanoo olevansa edelleen samaa mieltä itse asiasta.

– Minun näkemykseni mukaan parisuhteessa olevien henkilöiden kesken lähetetyt yksityiset viestit kuuluvat kaikkein intiimeimmän yksityiselämän alueelle. Minusta niiden paikka ei ole julkisuudessa, eikä niitä tulisi käyttää korkeimmissakaan valta-asemissa olevien henkilöiden julkisen toiminnan arviointiin, Jokisipilä toteaa.

Jokisipilän oikaisusta kertoi aiemmin Iltalehti.

HS:n päätoimittaja puolustaa Rydmanin yksityisviestien julkaisua – ”Nämä asiat ovat uutisia” 2:39
Helsingin Sanomien päätoimittaja Laura Saarikoski puolustaa Rydmanin yksityisviestien julkaisua.

 

Lue myös:

    Uusimmat