Markkinaoikeudelta täystyrmäys Kelan kuntoutuslinjauksille – yrittäjille laiha lohtu: ”Tuho on kylvetty”

Kansaneläkelaitos on saanut uhkasakon markkinaoikeudelta ja aikoo hakea valituslupaa.

Kelan kuntoutushankinnoista viime syksynä käynnistynyt kohu on saanut uuden käänteen. Markkinaoikeuden mukaan Kelan toiminta on ollut osin virheellistä ja se vaatii Kelaa järjestämään uuden tarjouskilpailun yksilöfysioterapioista.

Lisäksi markkinaoikeus kieltää Kelaa solmimasta riidanalaisia hankintasopimuksia 500 000 euron sakon uhalla.

– Asian mittakaava on suuri, jos markkinaoikeuden ratkaisu saa lainvoiman, kuvailee Neuroliiton toimitusjohtaja Helena Ylikylä-Leiva.

Markkinaoikeuden nyt tekemä päätös koskee kuntoutusta tarjoavien toimijoiden valitusta. Kela ilmoittaa omilla nettisivuillaan, että se ei tyydy markkinaoikeuden ratkaisuun, vaan hakee valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Markkinaoikeus moittii Kelaa kahdesta virheestä

Markkinaoikeuden päätös koskee nyt Kelan eteläisen piirin päätöksiä. Neuroliiton Ylikylä-Leivan mukaan on mahdollista, että Kela on toiminut samoin myös muualla maassa.

Markkinaoikeus moittii Kelaa kahdesta virheestä, jotka liittyvät hankintalakiin. Markkinaoikeus ei esimerkiksi pitänyt hyväksyttävänä, että palvelua tarjoavat terapeutit piti nimetä viisi kuukautta ennen sopimuskauden alkua.

Koko kiista sai alkunsa vuosi sitten, kun Kela muutti lääkinnällisen kuntoutuksen kilpailutuskriteerejä siten, että hinta muuttui selvästi aiempaa tärkeämmäksi kriteeriksi ja laadun suhteellinen merkitys laski. Hinnan painoarvoksi tuli muutoksessa 80 prosenttia.

Päätöksensä vuoksi Kela joutui syksyllä julkisuusmyrskyn silmään. Kohun seurauksena se järjesti täydentävän kilpailutuksen lasten ja nuorten terapioista.

Kelan toiminta on saanut asiantuntijat hämilleen

– On herännyt kysymys, että onko vain halvin kyllin hyvää, Neuroliiton Ylikylä-Leiva sanoo. 

Hänen mukaansa Kelan päätökset kuntoutuksen laadun ”liudentamisesta” eivät koske vain potilaita, heidän omaisiaan ja palveluita tarjoavia yrityksiä, vaan kyse on koko yhteiskuntaa koskevista päätöksistä.

– Jos potilaan kuntoutuksesta ei huolehdita asianmukaisesti, tämän toimintakyky heikkenee ja kuluja tulee muualta. Tämä on hölmöläisten touhua.

Vantaalainen Myyr-Fysio valitti fysioterapian ja allasterapian kuntoutuksesta. Yhtiön toimitusjohtaja Rauno Kallonen pitää markkinaoikeuden ratkaisuja ”linjakkaina ja odotusten mukaisina”.

Hän harmittelee kuitenkin, että monen palveluja tarjoavan yrityksen näkökulmasta vahinko ehti jo tapahtua, kun Kela solmi ehdolliset sopimukset valittujen toimijoiden kanssa, vaikka valitukset markkinaoikeuteen oli tehty.

– Tuho on kylvetty ja osa yrityksistä on jopa lopettanut toimintansa tai myyty isoille ketjuille.

Kallosen yritys esimerkiksi menetti kolmanneksen asiakkaistaan, yli 3 000 asiakaskäyntiä vuodessa.

– Samalla päättyi jopa 30-vuotisia asiakassuhteita.

Lue myös:

    Uusimmat