Mariupolin puolustus murenee, asukkaat loukussa – asiantuntija: Kaupunki voidaan vallata lähipäivinä

Ukrainan mukaan ei ole nähtävissä merkkejä siitä, että venäläiset joukot luopuisivat Kiovan saartamisesta 1:50
Katso video: Tältä Ukrainan tilanne näyttää 28.3.

Ukrainan mukaan ei ole nähtävissä merkkejä siitä, että venäläiset joukot luopuisivat Kiovan saartamisesta. 

Venäjä väitti viime viikolla hellittävänsä otettaan Kiovassa, mutta saarto jatkuu yhä. Liikenneyhteyksiä katkotaan ja Kiovan alueellisen sotilashallinnon mukaan pääkaupungin alueelle on kohdistunut yli 40 Venäjän iskua viimeisen vuorokauden aikana. 

Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen pääopettajan Jarmo Mattilan mukaan Venäjä pyrkii pitämään Kiovassa jännitettä ja taistelua. 

– Sehän sitoo sinne paljon ukrainalaisia joukkoja. Ukraina ei saa omia joukkojaan ryhmitettyä uudelleen, kun ne ovat sidottuna sinne Kiovan suuntaan, Mattila kertoo. 

Ukraina kertoo saaneensa takaisin Irpinin

Ukraina kertoi saaneensa tänään Irpinin kaupungin takaisin hallintaansa. Se on ollut yksi tärkeimmistä taistelupisteistä Kiovan läheisyydessä. Irpin sijaitsee 20 kilometriä luoteeseen Kiovasta. 

Etelässä sijaitsevan satamakaupunki Mariupolin puolustus uhkaa murtua. Näin arvioi tänään muun muassa New York Times

– Emmehän me tiedä tarkasti Ukrainan puolustuskykyä, mutta onhan se ollut monta viikkoa jo saarrettuna. Koko ajan on heikennetty sitä puolustusta ja sinne ei ole lisävoimaa tullut, Mattila kertoo. 

Mattilan mukaan Mariupolin valtaus voi tapahtua seuraavina päivinä. 

– Onhan se iso kaupunki eli vastarintapesäkkeitä tulee siellä jatkossakin olemaan, mutta kyllä se kaupunki tulee jossakin kohdin vallattua, Mattila arvioi. 

– Voi olla päivistä kysymys enää tässä, hän jatkaa.

Mariupol voidaan vallata lähipäivinä

Mariupolin pormestari haluaa evakuoida kaupungin täysin. Loukussa on eri arvioiden mukaan yhä yli 100 000 asukasta. 

Ihmisiä ei saatu evakuoitua tänään saarretuista kaupungeista, koska Ukrainan tiedustelun mukaan Venäjä oli suunnitellut humanitaarisiin käytäviin hyökkäyksiä. 

Mattila ei usko Venäjän pyrkivän siviilien tulittamiseen hyökkäämällä humanitäärisiin käytäviin, vaikkakaan Venäjä ei vaikuta piittaavan juuri siviilien hengistä. 

– Venäjä yrittää hyödyntää näitä käytäviä, kun ne ovat niitä reittejä, joita ei ole miinoitettu, Mattila arvioi.

– Näyttää olevan tulenkäyttö sellaista, ettei siviilitappioita varota, hän jatkaa. 

Menetettyjen ihmishenkien lisäksi Ukrainan valtiovarainministeri Julija Svyrydenko arvioi tänään, että Venäjän hyökkäys on maksanut Ukrainalle yli 515 miljardia euroa. Talouskasvu on tyssännyt täysin, ja taisteluissa on tuhoutunut arviolta 8 000 kilometriä teitä ja 10 miljoonaa neliömetriä asutusta.

Juttua muokattu 28.3.2022 kello 23.14: Toisin kuin jutussa aiemmin todettiin, taisteluissa on tuhoutunut arviolta 10 miljoonaa neliömetriä, ei neliökilometriä, asutusta.

Lue myös:

    Uusimmat