Marin valmiuslain käyttöönotosta: "Emme ole nyt sellaisessa tilanteessa" – hallitus ei ole säätämässä maskipakkoa

15:53
Hallitus kokoontui Säätytalolle puimaan tulevia koronatoimia – näin pääministeri Sanna Marin ja perhe- ja peruspalvelumisteri Krista Kiuru kommentoi neuvotteluita.

Hallitus neuvottelee parhaillaan Helsingin Säätytalossa poikkeusoloista ja valmiuslaista.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) painotti neuvotteluihin mennessään, että Suomi ei ole nyt tilanteessa, jossa valmiuslakia tarvittaisiin.

– Uskon, että hallituksella on täysin yhtenäinen näkemys siitä, että valmiuslaki on viimeinen keino ja siihen valmistaudutaan huolella. On hyvä, että tilannetta tarkastellaan jatkuvasti. Tartuntatapaukset voivat kasvaa nopeasti. Uskon, että pääkaupunkiseudun toimilla päästään jo pitkälle ja tapausmäärät saadaan niillä alas.

Marinin mukaan valmiuslain käyttöönotolle ei voi asettaa tiettyä lukua tai mittaria.

– Emme voi asettaa esimerkiksi jotain tiettyä tapausmäärää, jonka rajan täytyy ylittyä. Välttämättömyyden tulee olla avainasemassa valmiuslain käyttöönottoa mietittäessä. Kyse on kokonaisarviosta, että tilannetta ei saada muutoin hallintaan. Esimerkiksi terveyshuollon henkilöstön osalta tähän tulisi olla selkeä tarve.

Hallitus ei ole säätämässä maskipakkoa 

Marinin mukaan hallitus ei ole säätämässä maskipakkoa tai vastaavaa toimintaa, jossa maskin puuttumisesta sakotettaisiin.

– Olemme nähneet tällaista toimintaa muualla ja se ei ole yksin auttanut tautia pysäyttämään. Tehokkain keino välttää tartuntoja on pyrkiä välttämään fyysisiä kontakteja.

Pääministeri huomauttaa, että kiihtymisvaiheessa olevissa maakunnissa olisi vielä kiristämisen varaa.

– Fyysisin tapaamisen paikat pitäisi saada minimiin. Esimerkiksi kaikenlaisten aikuisten ryhmäharrastustoiminnan lopettamista tulisi harkita vakavasti. Myös leviämisvaiheen toimia voisi ottaa käyttöön jo etupainotteisesti. Tilanne on erittäin huolestuttava ja siihen täytyy suhtautua vakavasti.

Hallitus neuvottelee parhaillaan poikkeusoloista ja valmiuslaista. Luvassa ei ole päätöksiä, vaan keskustelua siitä, onko poikkeusolojen toteamista ja järeän valmiuslain käyttöönottoa harkittava.

Tekstiä muutettu klo 16.59. Vaihdettu ei suosittele muotoon ei ole säätämässä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja