Ministeri Saarikko valmiuslaista ja koronatilanteesta: "Elämme kriittisiä päiviä"

8:38
Annika Saarikko pui tämänhetkistä koronatilannetta Uutisaamun vieraana.

Hallituksen odotetaan kertovan aamupäivällä koronavirusta vastustavista toimista, sillä tilanne on pahentunut viime viikoina eri puolilla Suomea. Uutisaamussa vieraillut tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko kertoo, että Suomi ei ole vielä tilanteessa, jossa valmiuslaki tulisi ottaa käyttöön.  

– Hallitus ei ole vielä käsitellyt valmiuslain käyttöönottoa. Eilen puimme asiantuntijoiden kanssa kaikkia niitä keinoja, joita voidaan hyödyntää, ennen kuin valmiuslaki voidaan ottaa käyttöön. Valmiuslaki on rajuin toimi, jota lainsäätäjä voi hyödyntää, eikä vielä olla siinä tilanteessa.

Saarikko muistuttaa, että valmiuslain käyttöönotto vaatisi nyt tarkempia perusteluja kuin viime keväänä. 

– Keväällä ei tiedetty taudin käyttäytymisestä tai suomalaisesta yhteiskunnan toiminnasta taudin keskellä.

Saarikon mukaan lähiviikot näyttävät, joudutaanko valmiuslakiin turvautumaan Suomessa. Hän pitää hyvänä pääkaupunkiseudun tämän hetken rajuja koronatoimia, joilla kasvava tautikäyrä pyritään saamaan laskuun.

– Ideana on se, että toimet voisivat olla lyhyempikestoisia kuin keväällä. Se, miten lähiaikoina siedämme todella kovia toimia, vaikuttaa siihen, kuinka pitkä ajanjakso edessämme on. 

Millainen joulu on?

Nyt jo tiedetään, että vuoden 2020 joulu on erilainen kuin normaalisti. Suositus on, että sosiaalisia kontakteja vältetään, eikä ohjeistus poikkea joulun kohdalla. 

– Tällä hetkellä elämme kriittisiä päiviä Suomessa siinä, mihin suuntaan tilanne kääntyy. Suomessa on runsaasti alueita, joissa on tautiryppäitä. Jos kaikki noudatamme nyt annettuja suosituksia, saamme nähdä jouluna valoisamman tilanteen. Mutta tätä ei voi vielä luvata, Saarikko sanoo. 

Katso yltä Saarikon haastattelu Uutisaamussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja