Marin: Budjettiriihi valmistuu tänään – alijäämä paisumassa selvästi suunnitellusta

Pääministeri Marin kertoo budjettiriihen neuvotteluiden edistymisestä 4:15
Näin pääministeri Sanna Marin kommentoi budjettiriihen tilannetta torstaina aamulla.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi torstaina aamulla olevansa hyvin luottavainen, että budjettiriihi valmistuu nopeasti. Hänen mukaansa se saadaan päätökseen iltapäivän aikana.

Marinin mukaan hallitus on saanut ministeriöltä energiakriisiin osalta lisätietoja, joiden tarpeen vuoksi riihi keskeytettiin keskiviikkona. Asiat ovat edenneet, mutta paljon asioita on vielä auki.

– Sekin on todettava tässä suoraan, että paljon tarkentuu vielä jatkovalmistelussa, Marin totesi.

Marinin mukaan tavoite on ennen kaikkea vaikuttaa sähkömarkkinaan, jotta hintoja saadaan alas. Myös EU-komissiolta odotetaan päätöksiä siitä, kuinka energiamarkkinaa saadaan vakautettua.

– Ensisijainen tavoite on, että meidän ei tarvitsisi ylipäätään tukea ihmisiä valtion kautta, vaan että saisimme markkinan ja hinnannousun rauhoittumaan, niin että ihmiset pystyvät sähkölaskunsa maksamaan. Tähän odotamme työkaluja EU:n suunnalta.

Alijäämä kasvaa

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan ensi vuoden budjettiesityksen alijäämä tulee selvästi kasvamaan valtiovarainministeriön ehdotuksen 6,3 miljardista eurosta.

Saarikko sanoi, että alijäämää kasvattaa erityisesti hintojen nousun aiheuttama indeksiperusteisten menojen, eli esimerkiksi eräiden sosiaaliturvaetuuksien ja koulutuksen rahoituksen, kasvu.

–  Pelkästään valtiovarainministeriön kannan ja tämän budjettiriihen välillä nuo indeksiperustaiset menot ovat tarkentuneet liki miljardilla ylöspäin, Saarikko sanoi.

Ennusteet uusiksi

Toinen vastaava tarkennus liittyy valtion korkomenoihin. Arvio niistä on noussut Saarikon mukaan selvästi valtiovarainministeriön kesällä tekemän ennusten jälkeen.

Kolmas alijäämää lisäävä tekijä on hallituksen valmistelema sähkön hintaan liittyvä kokonaisuus, joka ei ollut osa valtiovarainministeriön pohjaesitystä.

Tämän vuoden alijäämä on lisätalousarviot mukaan lukien noin 8,9 miljardia euroa.

Hallituksen budjettiriihi jatkui aamuyhdeksältä hallituspuolueiden puheenjohtajien viisikon kesken.

Lue myös:

    Uusimmat