Maria Veitola kaksi vuotta sitten kuolleesta isästään uutuuskirjassa: "Minä rakastan häntä, aina"

EVS-juontaja Maria Veitolan omaelämäkertakirja julkaistaan ensi viikolla. Kirjassa Veitola kirjoittaa avoimesti isänsä kuolemasta, joka oli juontajalle erittäin kova paikka.

Enbuske, Veitola & Salminen -ohjelman juontaja Maria Veitolan omaelämäkertakirja Veitola (Johnny Kniga, 2018) julkaistaan ensi viikon tiistaina.

Veitola käsittelee teoksessa maaliskuussa 2016 kuollutta isäänsä. Hän toteaa luulleensa lapsena isänsä olevan supersankari ja  olleensa isän tyttö.

– Se, että näin hänen elämänsä loppuvan, on elämäni tärkein ja ravisuttavin kokemus poikani syntymän ohella. En ole ennen menettänyt ketään näin läheistä. Siksi koen ensimmäistä kertaa omakohtaisesti ne asiat, jotka läheisen kuolemasta usein lausutaan, Veitola toteaa.

– Valtaosasta olen eri mieltä. On tapana sanoa, että jos läheisen kuolemaan saa valmistautua, sen kohtaaminen helpottuu. Isäni sairasti kivuliaasti ja pitkään, ja meillä oli aikaa sopeutua. Kuvittelin, että kuolema olisi siksi helppo hyväksyä. Isä nukahtaisi levollisesti ikiuneen, ja minun mieleni olisi rauhaisa. Ei ollut. Isästä luopuminen oli täynnä tuskaa, katkeruutta ja epätoivoa.

Veitolan isä oli kuollessaan seitsemänkymppinen.

"Moni sanoo, että jossain vaiheessa suru väistyy kiitollisuuden tieltä. En osaa edes kuvitella, missä se vaihe siintää."

– Halusin, että isäni olisi elinvoimainen ja vahva, ei sairauden heikentämä saattohoidettava. Hän kuoli omassa sängyssään, käsi kädessäni. Kun isän ruumis oli viety pois, makasin tyhjällä patjalla, haistelin sairautta ja kuolemaa, eikä mitään vastauksia kuulunut. Moni sanoo, että jossain vaiheessa suru väistyy kiitollisuuden tieltä. En osaa edes kuvitella, missä se vaihe siintää.

– Pitkä sairastaminen antoi mahdollisuuden olla rohkea ja sanoa kaikki ne vaikeat ja kipeätkin asiat, jotka olin aina halunnut sanoa. Ne sanottuani ymmärsin, että isäni rakasti minua ehdoitta, vaikka en sitä aina uskonut, ansainnut tai halunnut. Ja että minä rakastan häntä, aina.

Veitola kirjoittaa kirjassa ikävöivänsä isäänsä edelleen joka ikinen päivä ja että hän antaisi mitä tahansa, jos voisi puhua isänsä kanssa.

Edellisessä EVS-jaksossa Maria Veitola naamioitui ja kerjäsi rahaa Helsingin keskustassa. Katso video artikkelin alussa.

Enbuske, Veitola & Salminen MTV3-kanavalla torstaisin kello 21 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat