Maria Ohisalon kolumni: Turpeen poltosta tulee yhtä paljon päästöjä kuin henkilöautoista – maksamme kalliisti, jos emme vähintään puolita sen käyttöä

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo aloittaa MTV Uutisten kolumnistina. Aihe on aina akuutti ilmastonmuutos.

***

Hallituspuolueet kokoontuivat maanantaina ilmastokokoukseen Vuosaareen, jossa etsittiin yhteisymmärrystä ilmastotoimien askelmerkeistä. Vuosaaressa sovittiin muun muassa teollisuuden sähkö- ja energiaverotuksen muutoksista, jotka edistävät puhtaampaa energiaa.

Kokouksen yksi vähemmälle huomiolle jäänyt tärkeä tulos oli eri sektoreille jaetut päästövähennystavoitteet, eli eräänlaiset hiilibudjetit. Nämä antavat tähän mennessä selkeimmät mittarit, joita ministeriöiden on seurattava. Tämä on askel oikeaan suuntaan kohti hiilineutraalia Suomea vuonna 2035, mutta konkreettisia päätöksiä tarvitaan koko ajan enemmän.

Moni kansalainen ja kommentaattori on jo pistänyt merkille, ettei Vuosaaressa juuri puhuttu turpeesta. Kysymys on merkittävä. Turpeen polton päästöt ovat seitsemän miljoonan hiilidioksiditonnin luokkaa, eli ne vastaavat yksinään koko Suomen henkilöautoliikenteen päästöjä. Energiantarpeestamme turpeella katetaan kuitenkin vain noin neljä prosenttia.

Turpeesta siis aiheutuu merkittävät päästöt ja päästöjä on vähennettävä. Siksi hallitusohjelmassa on sitouduttu siihen, että turpeen energiakäyttö vähintään puolittuu 2030 mennessä.

Jos turpeen energiakäyttö ei kuitenkaan vähene ja ennen pitkää lopu kokonaan, joudumme maksamaan samasta päästövähennyksestä kalliisti toisaalla. Ilmastopaneelin mukaan turpeen energiakäytön vähentäminen on kivihiilen vähentämisen ohella edullisin keino vähentää Suomen kokonaispäästöjä.

Vertailun vuoksi koko metalli- ja kemianteollisuuden yhteispäästöt ovat vain kolme miljoonaa tonnia. Maataloudesta hiilidioksidia vapautuu suurin piirtein saman verran kuin turpeenpoltosta. Turvepäästöjen kattamiseksi koko maatalous pitäisi siis muuttaa täysin päästöttömäksi.

Jos emme toimi ajoissa, ilmastokriisin hintalappu kasvaa

Ilmastonmuutoksen vaikutukset osuvat ensimmäisenä vähäosaisiin, joilla ei ole varaa suojata elämäänsä sään ääri-ilmiöiltä tai kannattamattomiksi muuttuvilta elinkeinoilta. Sen vuoksi on oikeudenmukaista, että ilmastotekoja tehdään mahdollisimman pian. Tarvitsemme reilua muutosta, jossa ilmastokriisin hintalappu ei jää pienituloisten maksettavaksi.

Mitä hitaammin päätöksiä tehdään, sitä kalliimpia ne ovat. On yhteiskunnan etu, että muutos tapahtuu mahdollisimman hallitusti ja pitkällä aikavälillä. Jos päätöksiä lykätään, on ne pakko toimeenpanna pikaisesti.

Hallitus on sopinut, että fossiilisten lämmityspolttoaineiden verotuksesta tehdään ratkaisuja kehysriihessä. Fossiilisten polttoaineiden käyttöä on vähennettävä kustannustehokkaalla ja oikeudenmukaisella tavalla. Jos yksi päästövähennyskohde rajataan ulos, tarvitaan vaihtoehtoisia ratkaisuja siihen, mistä korvaavat päästövähennykset otetaan.

Maria Ohisalo on sisäministeri ja vihreiden puheenjohtaja.

---

MTV Uutiset julkaisee valtakunnan ykköspoliitikkojen ja -vaikuttajien kolumneja. Perjantaisin julkaistavan kolumnin kirjoittaja vaihtuu viikoittain.

Kolumnisteina tulevat toimimaan muun muassa pääministeri Sanna Marin (sd.), valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.), perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja opetusministeri Li Andersson (vas.).

Luvassa on kolumneja myös talous- ja työmarkkinavaikuttajilta.

Korjattu juttua kello 12.57, poistettu ylimääräisiä sanoja kahdesta kohtaa (poistetut lihavoitu): Nämä antavat tärkeät ja tähän mennessä selkeimmät mittarit, joita ministeriöiden on seurattava. --- Mitä hitaammin päätöksiä ratkaisuja löytyy tehdään, sitä kalliimpia ne ovat​​​​​​​.

Lue myös:

    Uusimmat