Avaako budjettiriihi keskustan ja vihreiden vanhat haavat? Ilmastokysymykset esillä jälleen

Millä mielin keskusta ja vihreät lähtevät budjettiriiheen? Katso vastaukset videolta 1:11

Hallitus aloitti tänään budjettiriihineuvottelut. Pöydällä ovat esimerkiksi konkreettiset keinot siihen, että Suomi pääsee hiilineutraaliustavoitteeseensa vuoteen 2035 mennessä.

Viime keväänä kehysriihineuvottelut äityivät hallituskriisiksi puolueiden erimielisyyksien vuoksi. Yksi kiistakapula oli turve, josta keskusta ja vihreät ovat eri linjoilla.

Keskustan ja vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajat kommentoivat MTV:n Uutisaamussa, että puolueiden välillä tunnelma on hyvä. Juha Pylväs korostaa, että vastakkain ovat asiat, eivät ihmiset.

Budjettiriihineuvotteluissa pyritään sopimaan 11 miljoonan hiilitonnin päästövähennyksistä. Millaisin vaatimuksin näitä tavoitteita lähdetään tekemään?

– Maataloudelle turvepeltojen raivausmaksu, päästökauppaa liikenteeseen, lämmityspuolelle fossiilisten polttoaineiden tarkastelua, Emma Kari listaa vihreiden tavoitteita.

– Fossiilisista polttoaineista ja kivihiilestä pitää päästä eroon. Siitä tulee suurimmat päästövähennykset. Toki olemme hakeneet hiilipörssiratkaisuja porkkanalla, kannustetaan ihmisiä tekemään ratkaisuja siten, että ilmastoasiat menevät parempaan suuntaan.

– Se, että syyllistetään viljelijöitä, kuritetaan autoilijoita ja vahdataan ruokalautasta, se ei ole meidän näkemyksemme, miten ilmastoasiaan pitää mennä vaan toimenpiteillä, jotka ovat kokonaisvaltaisesti, alueellisesti ja elinkeinoryhmittäin järkeviä, Pylväs avaa keskustan lähtökohtia neuvotteluihin.

Turpeesta keskustellaan taas

Ilman minkäänlaista kajoamista maatalouden päästöihin tuskin selvitään, Emma Kari pohtii.

– Esimerkiksi juuri nämä turvemaiden raivaukset: Turvemaat ovat 10 prosenttia meidän peltopinta-alasta, sieltä tulee koko maataloussektorin päästöistä puolet. Kokonaisuutena, pelkästään nämä turvepellot ovat niin iso kysymys, se on suurempi kuin koko henkilöliikenteen päästö yhteensä.

Keskustan Pylväs muistuttaa, että Luonnonvarakeskuksen tutkimusasemalla Ruukissa on tehty turvepeltojen ilmastovaikutuksiin liittyvää tutkimusta, jonka toivotaan antavan täsmällisempää tietoa siitä, miten suuria ilmastopäästöjä turpeesta todellisuudessa aiheutuu.

– Niitä tuloksia minä ainakin odotan mielenkiinnolla. Niin päästään siitä keskustelusta, että turvepelloilta tulee hirveästi päästöjä, jos todellisuus onkin toinen.

Katso koko keskustelu ilmastotoimista videolta!

Mitkä ovat hallituksen ilmastotoimet? 9:25

Lue myös:

    Uusimmat