Mainos

Maksatko puhelinliittymässäsi ”tyhjästä”? Tavallinen kuluttaja käyttää harvoin koko pakettiaan

Suomalaisten puhelimessa puhuminen ja perinteisten teksti- ja multimediaviestien lähettäminen on vähentynyt viime vuosina. Samaan aikaan mobiilidatan kulutus on kasvussa.

Viestintäviraston tilastojen mukaan keskivertosuomalainen soittaa kuukaudessa 61 puhelua, jotka kestävät keskimäärin 3 minuuttia 49 sekuntia. Puhuttuja minuutteja kertyy siis noin 233 kuukaudessa. Lisäksi hän lähettää 41 teksti- ja multimediaviestiä. Mobiilidataa hän kuluttaa noin 14 gigatavua kuukaudessa.

Yleisimmin liittymäntarjoajat myyvät liittymiä paketteina, joissa puheluiden ja viestien määrä kasvaa nettiyhteyden myötä. Koska niin sanottu keskivertokäyttäjä ei kuitenkaan puhu ja tekstaa yhtä paljon kuin ennen, saattaa liittymässä olla helposti "tyhjää".

Sopivaa kännykkäliittymää voikin olla vaikeaa löytää. MTV Digi selvitti kolmelta suomalaiselta liittymäntarjoajalta, millaista liittymää he suosittelevat niin kutsutulle keskivertokäyttäjälle.

SoneraSopiva M Plus*600 min600 kplrajaton, 20 Mbit/s22,90 €/kk

Sopiva L Plus*1200 min1200 kplrajaton, 100 Mbit/s26,90 €/kk
ElisaSaunalahti Huoleton4G**rajatonrajatonrajaton, 50 Mbit/s26,90 €/kk
DNARajaton 4G Teho***rajatonrajatonrajaton, 50 Mbit/s26,90 €/kk

* Sopiva M Plus -paketin hinta 22,90 €/kk ensimmäiset 9 kk, jonka jälkeen 26,90 €/kk.  Sopiva L Plus -paketin hinta 26,90 €/kk ensimmäiset 12 kk, jonka jälkeen 30,90 €/kk.

** Paketin hinta 26,90 €/kk ensimmäiset 12 kk, jonka jälkeen 29,90 €/kk.

*** Paketin hinta 26,90 €/kk ensimmäiset 12 kk, jonka jälkeen 29,90 €/kk.

Näin paljon maksat, jos maksat käytön mukaan:

 • Soneralta löytyy Simppeli-liittymä, jossa puheluista ja viesteistä maksaa 0,069 euroa per puhuttu minuutti tai lähetetty viesti. Lisäksi kuluttaja voi valita itselleen sopivan nettiliittymän, joka keskivertokäyttäjälle voisi olla L-paketti. Se sisältää 20 Gt/kk ja nettiyhteyden nopeus on 21 Mbit/s. Hintaa nettipaketilla on 14,90 €/kk. Tämän lisäksi keskivertokäyttäjä maksaisi puhutuista minuuteista 16,08 €/kk ja viesteistä 2,83 €/kk. Yhteensä hän maksaisi kuukaudessa 33,81 €/kk.
 • Elisan Tarkka-liittymä on hinnoiteltu samalla tavalla, mutta nettipaketti voisi olla rajaton 3G-yhteydellä 21 Mbit/s, joka maksaisi 14,90 €/kk. 4G-nettiyhteyden saisi rajattomana 50 Mbit/s-nopeudella hintaan 19,90 €/kk. Keskivertokäyttäjä maksaisi tällöin kuukaudessa 33,81 €/kk tai 38,81 €/kk.
 • DNA:lta löytyy esimerkiksi Äly 21M -paketti, jossa maksetaan käytön mukaan. Puhutut minuutit maksavat 0,045 €/min ja viestit 0,045 €/kpl. Yhteensä keskivertokäyttäjä maksaisi puheesta 10,49 €/kk ja 1,85 €/kk. Niiden lisäksi liittymän kuukausimaksu on 13,90 €/kk. Nettiä voi käyttää rajattomasti nopeudella 21 Mbit/s. Keskivertokäyttäjä maksaisi tällöin liittymästään 26,24 €/kk

Liittymäpaketteja löytyy myös rajatuilla minuuteilla ja teksti- ja multimediaviesteillä, mutta tällöin saa rinnalla myös usein hitaamman nettiyhteyden, jonka nopeus ei välttämättä riitä, mikäli käyttää paljon nettiä.

Mikäli mobiilidataa kuluttaa paljon ja nettiyhteydeltä vaatii nopeutta, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin valita rajaton määrä puhuttuja minuutteja ja tekstareita liittymäänsä. Mikäli puhuttuja minuutteja ei kerry montaakaan kuukaudessa ja esimerkiksi viestittely hoituu pikaviestipalvelu WhatsAppin kautta, tulee sopivan liittymän valinta hankalaksi.

Pakettiliittymät tulevat lopulta edullisimmiksi

Elisan liiketoimintajohtaja Jan Virkki muistuttaa, että kiinteän kuukausilaskutuksen etuna on se, että kuukausittaisten laskujen summa pysyy samana.

– Vaikka puheen ja viestien määrät ovat tulleet alaspäin viime vuosina, tällaiset pakettiliittymät rajattomalla puheella ja viesteillä tulevat edelleen selkeälle enemmistölle edullisemmiksi kuin sellaiset liittymät joissa puhe ja viestit laskutetaan käytön mukaan, Virkki toteaa. 

Kukin edellä mainituista liittymäntarjoajista tarjoaa myös liittymiä, joissa kuluttaja maksaa liittymästään käytön mukaan. Koska liittymien puhe- ja tekstarimäärät ovat huomattavasti suurempia kuin mitä keskivertokäyttäjä tarvitsee, vertailimme myös käytön mukaan laskutettavien liittymien etuja.

Tuloksena käytön mukaan laskutettavat liittymät todella tulevat keskivertokäyttäjälle kalliimmiksi. Näin ollen tyytyminen onkin usein pakettiliittymään, vaikka oma käyttö ei yltäisikään paketin tarjoamiin rajoihin. 

***

2:31

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.