Mainos

Lomareissulla kannattaa olla tarkkana: kännykän käytön hintaerot suuria

Lomareissun kännykän käytön hintaerot ovat suuret. STT kysyi kolmelta keskeiseltä operaattorilta Suomesta Eurooppaan tehtävien esimerkkimatkojen kännykän käytön kustannuksia. Vertailu osoittaa, että hintatietoisuus kannattaa.

Mitä maksaa puhuminen ja datan käyttö lomareissulla Euroopassa?

Esimerkki 1: Viikko Espanjassa, jonka aikana soitetaan kaksi puhelua päivässä joko Suomeen tai Espanjassa. Puhelut kestävät yhteensä tunnin. Lisäksi vastaanotetaan kaksi puhelua/päivä ja puhutaan yhteensä tunti. Viikon aikana lähetetään yhteensä 14 tekstiviestiä ja käytetään nettiä 100 megatavua/päivä eli viikon aikana 700 megatavua.

Esimerkki 2: Kuin edellä, mutta dataa käytettäisiin 300 megatavua /päivä eli viikossa 2100 megatavua.

Esimerkki 3: Pitkä viikonloppu Saksassa (kolme päivää). Matkan aikana soitetaan kaksi puhelua päivässä joko Suomeen tai Saksassa. Puhelut kestävät yhteensä puoli tuntia. Lisäksi vastaanotetaan kaksi puhelua päivässä ja puhutaan yhteensä puoli tuntia. Viikonlopun aikana lähetetään yhteensä kuusi tekstiviestiä ja käytetään nettiä 300 megatavua / päivä eli yhteensä 900 megatavua. 

DNA (operaattorien STT:lle ilmoittamat pyöristetyt hinnat) 

Esimerkki 1 Hinta 48,- 

Esimerkki 2 Hinta 135,- 

Esimerkki 3 Hinta 58,- 

Elisa

Esimerkki 1 Hinta 15, 40 tai 48 euroa valitun paketin mukaan 

Esimerkki 2 Hinta 40, 45 tai 135 euroa valitun paketin mukaan 

Esimerkki 3 Hinta 15, 22 tai 58 euroa valitun paketin mukaan 

Sonera

Esimerkki 1 Hinta 8 tai 26 euroa valitun paketin mukaan 

Esimerkki 2 Hinta 50 tai 68 euroa valitun paketin mukaan 

Esimerkki 3 Hinta 11 tai 30 euroa valitun paketin mukaan 

Hinnat eivät sisällä liittymien kuukausi- tai muita perusmaksuja. 


Summiin ei ole otettu mukaan liittymien perusmaksuja, jotka lankeavat riippumatta siitä, käytetäänkö puhelinta ulkomailla vai ei.  

Ensimmäisessä esimerkissä kuvitteellinen lomalainen viettää viikon Espanjassa. Hän räplää älypuhelintaan tavanomaiseen tapaan, soittaa ja vastaanottaa jokusen puhelun päivässä, lähettää joitain tekstiviestejä ja surffaa netissä. Verkosta etsitään lomakohteen ravintoloita ja nähtävyyksiä, katsotaan sääennusteet, luetaan uutisia ja googlaillaan.  
Lisäksi lomalainen päivittää luonnollisesti Facebook-statukseensa pakolliset varpaankuvat uima-altaalta tai rannalta ja otokset, joissa syödään ja juodaan hyvin.  

Toisessa esimerkissä suffaillaan verkossa enemmän ja kolmannessa lomalainen lähtee kännyköineen pitkäksi viikonlopuksi Saksaan.

Hintaviidakossa on suunnistamista

Jos nettiä käytetään viikon lomalla kuvitteelliset 300 megatavua päivässä, maksaa Espanjan-lomalaisen kännykän käyttö 40 eurosta 135 euroon sen mukaisesti, minkä operaattorin asiakas lomalainen on ja millaisen paketin hän on liittymäänsä hankkinut. Puheluiden ja tekstiviestien osuus kokonaishinnasta on niin pieni, että ne eivät käytännössä juuri vaikuta asiaan.  

Halvimmillaan, noin neljänkympin kuluilla selviää Elisan liittymän haltija, joskin yhtiön hintahaitari on suuri: Elisan kallein hinta on sama kuin DNA:n eli 135 euroa. Soneran hinta on viidestäkympistä lähes seitsemäänkymppiin valitun paketin mukaan.  

Sadan megatavun päiväkäytöllä vaihtelu on pienempää: halvimmillaan etelänlomalainen selviää alle kympillä, jos taskussa on Soneran luuri. Soneran kalliimpi hinta on 26 euroa. Elisan halvin hinta on 15 euroa ja kallein 48 euroa. DNA:lla on yksi hinta eli 48 euroa.  

Jos matka Espanjan sijasta suuntautuu pitkäksi viikonlopuksi Saksaan, hintaerot ovat yhä selvät.  

Esimerkkimatkustaja maksaa muutaman päivän reissunsa kännykän käytöstä siinä kympin ja kuudenkympin väliltä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.