Mäkihyppymestari unohti juoda – nolo hetki vei kultamitalin: "Mokasin itse"

Mäkihyppääjien painonhallinta on toisinaan todella pienestä kiinni. Sen sai todeta kokenut norjalaishyppääjä Robert Johansson, jolle pikkumoka maksoi Norjan mestaruuden.

Johansson ponnisti tiistain kisan toisella kierroksella 142,5 metriin ja nousi Lillehammerissa hypätyssä suurmäen kilpailussa avauskierroksen toiselta sijalta ykköseksi.

Kisan jälkeen odotti kuitenkin yllätys. Sekä Johansson että pronssille yltänyt Benjamin Östvold hylättiin.

– Heidät diskattiin, koska heidän suksensa olivat liian pitkät. He olivat liian kevyitä verrattuna suksiensa pituuteen, selvitti NRK:n asiantuntija, entinen huippuhyppääjä Anders Bardal.

Todellisuudessa ongelma oli kuitenkin enemmän hyppääjien painossa. 33-vuotiaan Johanssonin kisapaino on mitoitettu niin alas, että pieni virhe kostautui kalliisti: hän unohti juoda vettä ennen viimeistä hyppyään.

– Siinä ei ole mitään sen monimutkaisempaa kuin, että muistin tsekata vain kolme neljästä hypystäni. Ennen neljättä unohdin. Olin vähän liian kevyt vaa’alla ennen viimeistä hyppyäni, Johansson sanoi.

– Minun täytyy uskaltaa sanoa se ääneen, että mokasin itse, kun unohdin ottaa huikat vettä.

– Vaikka siinä lukee suksen pituus, niin olin liian kevyt. Tämän täytyy olla ensimmäinen kerta. Hullua, että se tapahtuu tänään, koska hyppääminen on tuntunut mahtavalta, Johansson harmitteli Nettavisenille.

Pronssimitalin menettänyt Östvold koki punnituksessa nöyryyttäviä hetkiä. Hänen käskettiin riisua hyppyalusasunsa eikä alla ollut mitään, koska hän ei mielellään käytä tavallisia alushousuja.

– Kun tarkastaja sanoi, että minut pitäisi hylätä, vaikka vaaka näytti olevan hyväksytyn puolella, tunsin painetta ottaa alusasuni pois ja seistä alasti vaa'alla. Sitten painoin muutaman gramman liian vähän ja sain hylkäyksen, Östvold hämmästeli.

Unohduksen myötä mestariksi kruunattiin yllättäen Johann Andre Forfang. Hän ei lopputuloksesta kuitenkaan riemastunut.

– On tylsä juttu show’n kannalta, että tuloslistaan tulee muutoksia, kun olet ensin seurannut draamaa läpi kisan, ja sitten se meneekin toisin, Forfang kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat