Janne Ahosen kylkiluu murtui ja norjalaistuomari kiusasi – Oberstdorfin MM-kisoista värisuora käsittämättömistä vaikeuksista huolimatta: "Aika veitsenterällä oltiin"

Ahonen säväytti yli 200-metrisellä hypyllä 0:52
Janne Ahonen hyppäsi maailmancupin kilpailussa Oberstdorfissa yli 200 metriä.

Janne Ahonen nappasi mitalien värisuoran Oberstdorfin MM-kisoissa 2005 vaikeista lähtökohdista huolimatta. Tänä vuonna Ahonen työskentelee samassa paikassa MM-kisoissa Suomen maajoukkueen varustevastaavana. Ahonen muisteli MM-kisoja ja niitä edeltäviä värikkäitä viikkoja MTV Urheilulle. 

Janne Ahonen oli vuonna 2005 maailman selkeästi paras mäkihyppääjä, mutta muutama viikko ennen MM-kisoja yllä alkoi leijailla mustia pilviä. 

Ahonen sairastui ja makasi kuumeessa kotona Lahdessa. Yskänkohtaukset olivat rajuja. 

Ahonen päätti kuitenkin lähteä pelaamaan lentopalloa Lahden urheilutalolle, kun vointi hieman koheni. Se oli virhe. 

Iskukäden alta vihlaisi, ja kotona Ahonen sai kohtalokkaan yskänpuuskan, joka katkaisi kylkiluun. 

– Siinä oltiin aika veitsenterällä, että kuntoudunko hyppäämään, Ahonen muistelee MTV Urheilulle.

Oberstdorfin MM-hiihtojen päiväkohtaisen ohjelman näet tästä linkistä ja Suomen joukkueen tästä linkistä!

"Yläkropassa ei ollut kunnolla tuntoa"

Mäkihyppy katkenneella kylkiluulla kuulostaa harvinaisen kivuliaalta yhdistelmältä. Lääkäri puudutti Ahosen kyljen, mutta se osoittautui huonoksi ratkaisuksi. 

– Yläkropassa ei ollut kunnolla tuntoa, enkä tiedostanut lentäessä, että missä asennossa olen. 

Ahosen manageri Jukka Härkönen otti yhteyttä homeopaattisiin hoitoihin erikoistuneeseen lääkäriin Juhani Lattuseen, joka osasi johtoratapuudutuksen. Hoidossa puudutetta pannaan kolmeen eri pisteeseen kyljessä. 

Se tepsi, ja Lattunen tuli mukaan Oberstdorfiinkin. 

Kaiken muun lisäksi vamma piti salata medialta. Etelä-Suomen Sanomien toimittaja Juha Hölttä sai tiedon vammasta, mutta hän suostui panttaamaan uutista Ahosen pyynnöstä. 

Kun punttitreenejä ei pystynyt tekemään, Ahonen käytti värinälaitetta lihasten aktivointiin. Kuume onneksi laski pari päivään ennen kisapaikalle lähtöä. 

– Haaste oli kova, mutta sen vamman kanssa oli hypättävä. 

Norjalaistuomari antoi surkeat pisteet

Ahonen sai raavittua itsensä kisakuntoon, ja normaalimäestä irtosi pronssi. Suurmäestä Ahonen otti omansa ja voitti himoitun kultansa. 

Vaikeudet eivät olleet vielä ohi, sillä Ahonen joutui punnitukseen ja varustetarkastukseen. Hänen piti painaa vähintään 68 kiloa, että sai hypätä 269-senttisillä suksilla. 

Paino oli tasan 68 kiloa, eikä se laskenut sallitun rajan alle, vaikka hän joutui FIS:in virkailijan pyynnöstä riisumaan hiihtohanskansa. 

Joukkuemäen hopea kruunasi hyvät kisat. Fiilistä ei laskenut edes se, että norjalaistuomari yritti vesittää suomalaisen suoritusta selvästi liian alhaisilla pisteillä. 

Norjalaistuomari antoi suurmäen kisassa 17,5 pistettä, kun muilta tuomareilta lohkesi 19. Ahosen onneksi heikoin tulos tippui sääntöjen mukaan pois. 

– Osasin jo odottaa alhaisia pisteitä. Tiesin ennen hyppyä, että siellä on taululla 16,5 tai 17. 

– Hän ei vaan pitänyt tyylistäni. Onneksi niillä pisteillä ei ollut merkitystä lopputuloksiin. 

Suomen mitalitahti himmentynyt

Oberstdorfin mitalit jäivät Ahoselle viimeisiksi MM-tasolla. Sen jälkeen suomalaisista MM-kisoissa palkintopallille on yltänyt vain Harri Olli, joka nappasi Sapporossa suurmäen hopeaa vuonna 2007.

– MM-kulta tai olympiakulta ovat niin monesta asiasta kiinni, mutta silloin olisi kyllä luullut, että mitaleita tulee vuosien varrella Suomeen enemmänkin. 

Mäkihyppy oli pitkään suomalaisten suurlaji, mutta Ahosen lopetettua syöksy on ollut jyrkkä. 

– Ei menestyjiä löydy, kun määrällisesti urheilijoita on vain murto-osa. Mäkienkin määrä on vähentynyt. 

"Siellä oli mahtava hypätä"

Suomalaisilla mäkihyppääjillä on Ahosen lisäksi hyviä muistoja Oberstdorfin MM-kisoista. Vuonna 1987 tuli joukkuemäen kultaa. Matti Nykänen hyppäsi samana vuonna hopean normaalimäen kisassa. 

MM-mitalien määrässä mitattuna Ahonen on Suomen kaikkien aikojen menestynein mäkihyppääjä: kaapissa on viisi kultaa, kolme hopeaa ja kaksi pronssia. 

Ahonen matkustaa Oberstdorfiin mäkihypyn ja yhdistetyn joukkueen varustevastaavan roolissa. Vaikka mäkiprofiililtaan Oberstdorf ei ole koskaan ollut hänen suosikkinsa, tunnelma on ollut aina kohdallaan. 

– Siellä oli mahtava hypätä, tunnelma on verrattavissa Lahteen ja Holmenkolleniin. 

Suomalaisilla saumat kympin sakkiin

Tänä vuonna ei yleisöä mäkimontussa tosin nähdä. 

– Uskon, että urheilijat ovat silti ihan yhtä keskittyneitä omaan suoritukseensa. 

Ahonen arvioi, että Antti Aallolla ja Niko Kytösaholla on hyvänä päivänä mahdollisuuksia kymmenen joukkoon henkilökohtaisissa kisoissa. 

– Maailman taso on paljon laajempi kuin 2000-luvun alkupuolella. Silloin oli aika pieni porukka, joka voitti kisasta toiseen. 

Juttuun on käytetty lähteenä Ahosen haastattelun lisäksi Ahosen ja Pekka Holopaisen tekemää elämäkertaa Kuningaskotka (Teos).

Lue myös:

    Uusimmat