Majoitusala: Airbnb vääristää kilpailua – "Ei kilpailla samoilla säännöillä samoista asiakkaista"

Matkailuala toivoo majoituspalvelu Airbnb:lle hotellien kaltaista verotuskohtelua ja majoitustoiminnan sääntöjen yhtenäistämistä.

Airbnb-palvelu välittää netin kautta vuokralle yksityisasuntoja. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa kuitenkin, että Airbnb:n toiminta on paikoin hyvin ammattimaista ja muistuttaa jo hotellien toimintaa.

Timo Lapin mukaan ongelmana onkin ammattimaisten majoituspalveluiden erilainen verotus.

– Ei kilpailla samoilla säännöillä samoista asiakkaista.

Kaikille samat säännöt

Lappi ei vastusta yksityistä asunnonvuokrauspalvelua, mutta perää kaikille alan toimijoille samanlaista kohtelua.

– Kaikki kilpailu on hyvin tervetullutta, kun tehdään niin, että hotellitoiminnan lainsäädäntöä vähennetään ja verotusta kevennetään. Jossain määrin pitäisi myös lisätä ammattimaisen Airbnb-toiminnan sääntelyä.

– Tavoite on, että saadaan samanlainen tilanne kuin Uberin perinteisen taksitoiminnan kesken, kun sinne luotiin tasavertainen pelikenttä.

Lappi korostaa, että kaikkilla ammattimaisessa toiminnassa mukana oleville pitäisi saada samat säännöt.

– Tämä tarkoittaa muun muassa paloturvallisuussäännöksiä, henkilötietosuojasäännöksiä ja monia muita, jotka rajoittavat ja tuovat kustannuksia hotelleille. Airbnb:n kaltaiselle, kerrostaloissa harjoitettavalle majoitustoiminnalle tällaisia säännöksiä ei ole.

Lappi myöntää, ettei säännösten yhtenäistäminen ole helppoa.

– Se on paljon vaikeampi tehtävä kuin taksi- ja Uber-toiminnan osalta, mutta siihen pitäisi kuitenkin ryhtyä, koska muuten kilpailu vääristyy.

Ulkomaalaisten hotelliyöpymiset Suomessa nopeassa kasvussa 2:06

Lue myös:

    Uusimmat