Maj-Lis joutui 12-tuntisena vauvana eroon äidistään kuukausiksi – ”Olen vieläkin ulkopuolinen”

Lapsuus tuberkuloosin varjossa 25:13

Maj-Lis Voutilainen oli yksi niistä reilusta viidestätuhannesta suomalaislapsesta, jotka vietiin vastasyntyneenä tuberkuloosivaaran takia oman kodin sijasta Joulumerkkikotiin. Joulumerkkikodeiksi kutsuttiin Suomessa 1930-luvulta lähtien tuberkuloositartuntojen ehkäisemiseksi perustettuja hoitolaitoksia.

– Olin 12 tuntia vanha, kun minut vietiin lentokoneella Kuopion Joulumerkkikotiin, heinäkuussa 1958 syntynyt Maj-Lis Voutilainen kertoi Studio55.fi-lähetyksessä.

Maj-Lis oli Joulumerkkikodissa 7,5 kuukautta, kunnes hänet lähetettiin kotiin. Oikeita muistoja hänellä ei tuosta ajasta ole.

– Mutta minulla on sellainen kehon tuntu, että siellä on ollut kaikki hyvin. Että minulla on ollut hyvä olla siellä.

Kotona Maj-Lis lopetti syömisen.

– Niin kuin sanoin, minä tunsin, että minusta on pidetty hyvää huolta siellä Joulumerkkikodissa. Sitten minut vietiin kotiin – lainausmerkeissä kotiin, koska eihän se vauva tiennyt, että se on sen koti.

– Kun jälkikäteen olen kuulostellut, niin tuli tunne, että Joulumerkkikodista minut heitettiin ulos eli hylättiin. Sitten kotona kyllä otettiin kauhean hyvin vastaan, kaikki olivat innoissaan, minut puettiin röyhelömekkoihin ja juoksutettiin sukulaiset ja kylät läpi näyttämässä, että meidän tyttö tuli kotiin. Mutta minusta vaan tuntuu, että fyysisesti menin kotiin, henkisesti jäin Joulumerkkikodin ja kodin väliin. Olen koko ikäni ollut ja olen vieläkin ulkopuolinen, vaikka olen kolmen lapsen äiti ja seitsemän mummo.

Kotona Joulumerkkikotiajasta ei juuri osattu puhua. Maj-Lis alkoi kaivaa tietoa vasta äitinsä kuoltua viisi vuotta sitten. Hän löysi Facebookista Joulumerkkikotilapset-ryhmän ja sai neuvon ottaa yhteyttä Filhaan (Finnish Lung Health Association), jonne on tallennettu potilaspaperit Joulumerkkikodin ajoilta.

– Aika Joulumerkkikodissa vaikuttaa minuun edelleen hyvin vahvasti. Minulla on vaikka mitä, mutta en vain tule itseni kanssa toimeen.

Katso galleriasta kuvia eri Joulumerkkikodeista

Lue myös:

    Uusimmat