Mainostenjakajien työehdot ja palkkaus pohjamudissa

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan sosialidemokraattiset edustajat ovat jättäneet tänään hallitukselle kirjallisen kysymyksen ilmaisjakelulehtien ja mainoksien jakajien työehdoista ja palkkauksesta. Heidän työehtojaan ja palkkaustaan poljetaan surutta. Suurin osa alan työntekijöistä on lapsia, nuoria ja maahanmuuttajia.

Työtä teetetään 2–3 euron tuntipalkalla ja jopa ilman korvausta, koska esimerkiksi paljon aikaa vievästä lajittelusta ei makseta palkkaa. Laiminlyöntejä esiintyy myös työaikalain noudattamiseen liittyen. Sosialidemokraattiset edustajat kysyvät hallitukselta, mitä se aikoo tehdä suojatakseen pätkätyötä tekevien, ensimmäisiä askeliaan työelämään ottavien koululaisten opiskelijoiden ja maahanmuuttajien oikeuksia.

Alalle on tehty yleissitova työehtosopimus, joka määrittelee muun muassa osoitteettomien lähetysten erillisjakelun vähimmäispalkaksi 7,67–7,90 € / tunti. Työehtosopimuksen sitovuudesta valitti yli kaksikymmentä jakeluyritystä. Työtuomioistuin kuitenkin hylkäsi valituksen. Huolimatta sopimuksen voimaantulosta työehtojen polkeminen alalla jatkuu.

Asiaa on käsitelty eduskunnassa aiemminkin – viimeksi vuosien 2008 ja 2009 vaihteessa. Silloinen työministeri Tarja Cronberg viittasi lakiin ja totesi hyvin yksiselitteisesti, että työntekijöille on maksettava kohtuullinen palkka tehdystä työstä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat