Mainos

Madeiralla maastopaloja seurannut suomalainen: "Illalla oli maailmanlopun meininki" – katso kuvat ja video

1:20

Madeiralla kolme kuolonuhria vaatineet maastopalot on saatu hallintaan. Saarella lomaileva suomalainen kuvailee alkuviikon tunnelmia "maailmanlopun meiningiksi". 

Noin 600 kilometrin päässä luoteis-Afrikan rannikosta sijaitsevalla Madeiran turistisaarella maanantaina alkaneet palot lähestyivät tiistaina saaren pääkaupunkia, Funchalia uhkaavasti.

– Taivaalle alkoi tulla vähän synkempää pilveä ja katsoimme, että nyt rupeaa satamaan vettä. Haju kuitenkin kertoi, että kyse ei ollut mistään vesisateista, perheineen noin kahden kilometrin päästä Funchalin keskustasta lomaileva Stefan Forsström kertoo.

Ei kaaosta turistialueella

Forsström kuvailee alkuviikon tunnelmia ”maailmanlopun meiningiksi”. 

– Silmiä kirveli ja oli vaikea hengittää. Yritimme olla sisätiloissa. Mitkään tekstiviestit tai puhelut eivät toimineet. Langat olivat pahasti ruuhkautuneet parin päivän ajan.

– Tiistai-iltana oli vähän maailmanlopun meininki, kun emme tienneet, että mistä on kyse. Paikallisuutisista näimme kuitenkin kuvia ja saimme netistä tietoa tapahtumista.

Forsström kertoo, että maastopalot eivät aiheuttaneet paniikkia turistien keskuudessa.

– Uutiskuvista näkyi, että Funchalin keskustassa oli kaaos. Täällä oli kuitenkin melko rauhallista. Turisteilla oli vähän epätietoisuutta, mutta aika rauhallisesti ihmiset ottivat tilanteen.

Yli 150 rakennusta tuhoutui, tuhansia evakuoitu

Metsäpalot tuhosivat Funchalin liepeillä sijaitsevan hotellin ja yli 150 asuntoa. Kolme vanhusta menehtyi maastopalojen aiheuttamissa tulipaloissa.

Noin 1000 ihmistä evakuoitiin palojen tieltä. Joukossa oli useita turisteja.

Forsström kertoo, että saarta piiskannut, ajoittain jopa 90 kilometrin tuntivauhtiin yltynyt tuuli vaikeutti palomiesten työtä.

– Täällä oli aika kova myrsky jo kun saavuimme maanantaina. Lentokoneen kapteeni ei ollut varma, pääsemmekö edes laskeutumaan. Tunnin kiertelimme taivaalla, kunnes kapteeni sanoi, että kaksi konetta on onnistunut jo laskeutumaan ja että ehkä mekin yritämme laskeutua.

– Kyllä se sellaista vuoristorataa oli, että ei tarvitse huvipuistoon mennä enää tänä kesänä, Forsström kertoo.

Pääministeri vieraili saarella

Portugalin pääministeri Antonio Costa vieraili Madeiran saarella torstaina vakuuttaakseen turistit siitä, että maastopalot on saatu hallintaan.

– On aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen, uudelleenrakennukseen ja palata takaisin arkeen sekä palauttaa maailman usko siihen, että Madeira on hieno turistikohde, hän sanoi.

Stefan Forsström kertoo, että vaikka palot rajoittivat turistien liikkumista alkuviikon aikana, loma jatkuu nyt normaalisti.

– Eilen ilma alkoi jo vähän kirkastua, eikä haju ole enää niin paha. Tuhkaa on kuitenkin sadellut. Hotellin uima-allas oli jossain välissä aivan tuhkan peitossa.

– Loma jatkuu, ja on koko ajan jatkunutkin.

Metsäpaloja myös muualla Portugalissa

Metsäpalot ovat piinanneet Portugalia myös mantereella. Maan pohjoisosassa riehuneita paloja sammutettiin viime viikonloppuna tuhansien pelastustyöntekijöiden voimin.

Apuun hälytettiin myös kaksi lentokonetta ja helikopteri. Paikallismedian mukaan kaksi palomiestä on loukkaantunut sammutustöiden aikana. 

Toistaiseksi ei ole tiedossa, mistä palot saivat alkunsa. Metsäpalot ovat yleisiä Portugalissa tähän aikaan vuodesta. 

Vuonna 2013 Portugalissa paloi yli 150000 hehtaaria metsää


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.