Macron aikoo matkustaa Kiinaan huhtikuun alussa – "Kiinan on autettava painostamaan Venäjää"

Kiinan tänään julkaisema Ukrainan rauhansuunnitelma on saanut epäilevän vastaanoton 3:30
Kiinan perjantaina julkaisema Ukrainan rauhansuunnitelma on saanut epäilevän vastaanoton – näin sitä kommentoi ulkoministeri Pekka Haavisto

Yhdysvallat ei ole innostunut Kiinan rauhansuunnitelmasta.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron aikoo vierailla Kiinassa huhtikuun alussa.

Macronin mukaan Kiinan on autettava painostamaan Venäjää lopettamaan sotatoimet Ukrainassa. Macron myös sanoi, ettei Kiinan tule toimittaa Venäjälle aseita.

Kiina julkaisi perjantaina 12-kohtaisen asiakirjan, jossa se esitteli ehdotuksensa poliittisen ratkaisun löytämiseksi sotaan Ukrainassa.

Kiina vaati Venäjää ja Ukrainaa käymään rauhanneuvottelut mahdollisimman pian. Lisäksi Kiina vaati, ettei ydinaseita saa käyttää Venäjän Ukrainassa aloittamassa hyökkäyssodassa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden torjui Kiinan rauhansuunnitelman. Biden sanoi epäilevänsä, että ehdotus hyödyttää vain Venäjää.

Macronin mukaan taas on hyvä asia, että Kiina on osallistumassa suunnitelmiin rauhan saamiseksi.

Zelenskyi myös tapaamassa Xin

Myös Ukraina ja Venäjä puolestaan toivottivat tuoreeltaan Kiinan pyrkimykset tervetulleeksi. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi perjantaina, ettei ole suinkaan huono asia, että Kiina on alkanut puhua Ukrainasta.

–  Minusta näyttää siltä, että meidän alueellista koskemattomuuttamme ja turvallisuuskysymyksiämme kunnioitetaan, hän sanoi Guardianin mukaan

Zelenskyi on myös ilmoittanut suunnitelmistaan tavata Kiinan presidentti Xi Jinping.

Kiina on pyrkinyt pysymään Ukrainassa käytävän sodan osalta neutraalina, mutta on samaan aikaan ylläpitänyt läheisiä suhteita liittolaiseensa Venäjään.

Biden: Yhdysvallat toimii, jos Kiina vie Venäjälle aseita

Huolta on nostanut spekulointi siitä, voisiko Kiina toimittaa Venäjälle aseita.

Biden on ilmoittanut Yhdysvaltojen toimivan, mikäli Kiina toimittaa Venäjälle aseita. Hän kuitenkin huomautti, ettei usko Kiinan ryhtyvän siihen.

Presidentti sanoi kertoneensa viime kesänä Kiinan presidentille taloudellisista seurauksista, joihin aseiden vienti Venäjälle johtaa.

Bidenin mukaan 600 yhdysvaltalaista yritystä on poistunut Venäjältä sen hyökättyä Ukrainaan. Sama saattaa tapahtua myös Kiinassa, jos se aikoo tukea Venäjää aseellisesti.

Lue myös:

    Uusimmat