Presidentti Zelenskyi valmis harkitsemaan Kiinan rauhansuunnitelmaa – haluaa tavata Xin

Kiinan tänään julkaisema Ukrainan rauhansuunnitelma on saanut epäilevän vastaanoton 3:30
Kiinan perjantaina julkaisema Ukrainan rauhansuunnitelma on saanut epäilevän vastaanoton – näin sitä kommentoi ulkoministeri Pekka Haavisto

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on suhtautunut varovaisen myönteisesti Kiinan esittämään rauhansuunnitelmaan.

Zelenskyin mukaan suunnitelma olisi hyväksyttävissä vain, jos Venäjä vetää joukkonsa pois kaikilta miehittämiltään Ukrainan alueilta.

Sodan vuosipäivänä pitämässään puheessa Zelenskyi sanoi, että rauhanehdotus on merkki siitä, että Kiina on mukana rauhan etsimisessä.

Zelenskyi sanoi myös haluavansa todella uskoa, että Kiina ei toimita aseita Venäjälle.

Kiina julkaisi perjantaina 12-kohtaisen rauhansuunnitelman, jossa se esittelee ehdotuksensa poliittisen ratkaisun löytämiseksi Ukrainan sotaan.

Rauhansuunnitelmassa korostetaan, että valtioiden alueellista koskemattomuutta pitää kunnioittaa eikä ydinaseilla saa uhkailla. Venäjää ei kuitenkaan mainita hyökkääjänä.

Biden: "Hyödyttää vain Venäjää"

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on torjunut Kiinan rauhansuunnitelman. Biden kommentoi asiaa yhdysvaltalaisen ABC Newsin haastattelussa.

Biden sanoi epäilevänsä, että ehdotus hyödyttää vain Venäjää. Presidentti kritisoi myös sitä, että Kiina neuvottelisi rauhaa sodassa.

Presidentti Zelenskyi on ilmoittanut olevansa valmis harkitsemaan Kiinan esittelemän rauhansuunnitelman osia. Zelenskyi on kertonut haluavansa tavata Kiinan presidentti Xi Jinpingin keskustellakseen asiasta.

Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan Zelenskyin kommentit osoittavat, että Kiinan ehdotus on myös mahdollisuus Ukrainalle.
– Se olisi varmasti se Kiinan sitoutuminen Ukrainan alueelliseen koskemattomuuteen, joka olisi tietysti voimakas toimi, jos Kiina oikeasti näin ajattelee.

Venäjä on puolestaan suhtautunut myönteisesti Kiinan tekemiin rauhanehdotuksiin. "Olemme samaa mieltä Pekingin näkemyksistä", Moskovan ulkoministeriö sanoi lausunnossaan.

Kiinan viranomaiset eivät ole toistaiseksi vastanneet Zelenskyin ehdotukseen huippukokouksen järjestämisestä.

Jutun alussa olevalla videolla ulkoministeri Pekka Haavisto kommentoi Kiinan rauhansuunnitelmaa.

Lue myös:

    Uusimmat