Maavoimat ostaa käytettyä ja ehostaa vanhaa – Leopardeja "pikkurahalla"

Rapa roiskui ja ilma oli sakeanaan pakokaasua, kun maavoimien taistelu- ja raivauspanssarivaunut ajoivat asemiin Parolassa Hattulassa.

Hymy oli herkässä myös maavoimien komentajalla, kenraaliluutnantti Seppo Toivosella, vaikka valtaosa tiedotusvälineille esiteltävästä materiaalista olikin käytettynä hankittua tai vanhaa ja ehostettua.

– Olemme käyttäneet kustannustehokkaita mahdollisuuksia, Toivonen kehui pihistelyä.

Uusi Leopardi näkee paremmin pimeässä

– Suomi osti sata Leopard 2 A6 -taistelupanssarivaunua Hollannista runsas vuosi sitten 200 miljoonalla eurolla. Kauppaan kuului myös ampumatarvikkeita, varaosia, koulutusvälineitä, erikoistyökaluja ja testauslaitteita.

– Leopard 2 A6 on suorituskykyisempi kuin nykyinen Leopard 2 A4 -vaunu. Uudessa vaunussa on parempi tulivoima ja kehittyneempi ballistinen suojaus. Sirpalesuojausta on niin ikään parannettu ja tankki soveltuu edeltäjäänsä paremmin käyttöön pimeässä.

– Vaunussa on nelihenkinen miehistö. Aseina on 120 mm panssarivaunukanuuna, konekivääri ja suojasavujärjestelmä.

– Vaunu on 11 metriä pitkä, liki kolme metriä korkea ja 3,7 metriä leveä. Se painaa noin 60 tonnia. Vaunu on valmistettu Saksassa.

Lähde: Puolustusvoimat

Näytöksen pääosassa on Hollannista runsas vuosi sitten hankittu Leopard 2 A6 -taistelupanssarivaunu. Suomi osti niitä sata 200 miljoonalla eurolla, mitä voi pitää panssarivaunukaupoissa pikkurahana. Uusina samat vaunut olisivat sitten jo maksaneetkin miljardin.

Tulevaisuudessa suomalaisia ei kuitenkaan enää asekaupan alelaareilla nähdä, sillä käytettyjä Suomelle sopivia asejärjestelmiä ei juuri markkinoilla ole Euroopan turvallisuustilanteen muututtua.

– Seuraava vuosikymmen tulee olemaan erittäin tärkeä, koska merkittävä määrä materiaalia tulee käyttöikänsä päähän. Ostot tulevat vaikuttamaan paljon armeijan suorituskykyyn, Toivonen myönsi.

"Liian halvalla meni"

Jos oli ostaja tyytyväinen hankintaansa, niin ei myyjänkään silmässä kyyneliä näkynyt. Merkittävästi kaupan toteutumiseen vaikuttanut Hollannin Suomen suurlähettiläs Henk Swarttouw sanoi monien hollantilaisten olevan jo sitä mieltä, että vaunut myytiin liian nopeasti ja liian halvalla.

– Tietysti voin tähän sanoa, että täällä Suomessahan ne parantavat edelleen hieman meidänkin turvallisuuttamme toisin kuin jos olisimme myyneet ne vaikkapa Argentiinaan, Swarttouw perusteli.

Vaunukaupasta silmin nähden innostunut lähettiläs sanoi myös toivovansa, että kalustoaan uusiva Suomen laivastokin kääntyisi nyt hankinnoissaan tulppaanimaan puoleen.

Panssarien lisäksi armeija esitteli myös päivitettyjä käsiaseita. Vuosikymmeniä uskollisesti palvellut suomalaisvalmisteinen rynnäkkökivääri säilyy edelleen maavoimien perusaseena. Vanhusta tosin ehostetaan muun muassa taittoperällä, optisen tähtäimen jalalla ja lisälaitteiden kytkemisen mahdollistavalla adapterilla. 

Lue myös:

    Uusimmat