Mainos

Maaseudulla asuvien mielestä ilmastokeskustelu on karannut käsistä – monen mielestä lihantuottajia syyllistetään kohtuuttomasti: "Kyllä se vetää alle päin"

1:45

Ilmastokeskustelu on maaseudulla asuvien mielestä karannut jo käsistä. Kalajoella Keskustan ministeritapaamisessa riitti väkeä, joilla oli aiheeseen liittyvää asiaa.

– Kyllähän lihantuotannosta syyllistetään ihmisiä tänä päivänä aivan turhaan, sanoi lihantuottaja Hannu Hyry Kalajoelta.

Hänen mielestään keskustelu ilmastonmuutoksesta on kärjistynyt siihen, että suurimmat syylliset ovat lihantuottajat ja maidontuottajat, ylipäätään maaseudun elinkeinon harjoittajat.

– Kyllä se vetää alle päin ihmisen. Se on semmoinen juttu, että koko maaseutu kärsii tästä ja lihantuottajat henkisesti. Henkinen puoli on pahin, sanoo Hyry.

Joensuulainen Ville Toivonen on hänkin pöyristynyt nyky-Suomen asenneilmastosta, jossa koululaiset eivät voi juhlia kirkossa ja vanhoja sketsejäkin pitää pyytää anteeksi.

– Tämä on mennyt aivan hulluksi! Ei huumoriakaan enää sallita eikä ymmärretä, miettii Toivonen.

Maaseudun asukkina hän pitää maatilallisten ilmastosyyllistämistä kohtuuttomana.

– Tiedän, että maaseudulla on aina ymmärretty kiertotalous. Olemme luonnonkansa, joka käyttää luontoa viisaasti ja elää sen kanssa sopusoinnussa, huomautti Toivonen.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi tarinoiden olevan tuttuja.

– Kyllä näitä tarinoita valitettavasti tulee. Se harmittaa tietysti, koska ilmastokysymys on äärettömän tärkeä, mutta ei tilanne ei kehity toisia syyllistämällä. Syyllistämisen sijaan tarvitaan ratkaisuja, sanoi Lintilä.

Juuren keskustelulle antoi itse Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni, joka linjapuheessaan nosti esiin ilmastokeskustelun.

– Kyllä minua ihmetyttää se julkinen keskustelu, jossa ne ihmiset, jotka hiilinieluja ja hiilivarastoja hoitavat ja kasvattavat. Metsänomistajat ja maanviljelijät ovat monesti syytettyjen viittaa kantamassa, Kulmuni sanoi.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja