Mainos

Maapähkinäallergiaan apua tulevaisuudessa laastarista?

Maapähkinäallergiasta kärsivät saattavat tulevaisuudessa saada laastareista uuden avun siedätyshoitoihin.

Hiljattain julkaistun tutkimuksen perusteella pieniä määriä maapähkinäproteiinia sisältävät laastarit ovat lumevalmistetta tehokkaampia ja turvallisia. Tulokset ovat kuitenkin vielä alustavia, ja ne pitää toisintaa suuremmissa tutkimuksissa.

JAMA Pediatrics -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 221 maapähkinäallergiaa potevan 6–55-vuotiaan kokeeseen. Osana tutkimusta potilaat käyttivät vuoden ajan päivittäin laastareita, jotka sisälsivät 50, 100 tai 250 mikrogrammaa maapähkinäproteiinia. Vertailukohteena olivat lumelaastareita käyttäneet.

Vuoden kuluttua hoitojen aloittamisesta potilaille tehtiin altistuskokeet. Kokeiden perusteella noin puolella 250 mikrogramman ryhmäläisistä maapähkinäallergia oli lieventynyt selvästi, mutta sama havaittiin myös neljänneksellä lumeryhmäläisistä. Haittavaikutukset olivat vähäisiä kummassakin ryhmässä. Pienemmät pähkinäannokset eivät suoneet merkittävää apua.

Laastareiden tehokkuus havaittiin varsinkin 6–11-vuotiailla. Sitä vanhemmilla vaikutus jäi vaatimattomammaksi. Tutkimuksessa hoitoa pidettiin tehokkaana, jos potilas pystyi sen ansiosta sietämään altistuskokeessa kymmenen kertaa aiempaa suurempia maapähkinäannoksia tai sietokyky ylitti 1 000 mg:n rajan.

Tutkimuksen tulokset ovat lupaava viittaus ihon kautta annettavan maapähkinäsiedätyksen mahdollisuuksista, mutta havainnot ovat vielä hyvin alustavia. Joka tapauksessa ne antavat aihetta seuraavan vaiheen suuremmille tutkimuksille.

Tällä hetkellä maapähkinän siedätyshoidoissa pähkinäaltistus tehdään suun kautta.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

***

0:37

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.