Maanviljelijä avautuu: Kotimaisen maataloustuotannon pitää antaa supistua

8:33

Suomalaisista viljelijöistä on tullut valtion elättejä, sanoo kananmunantuottaja Mikko Välttilä. Ratkaisuksi Välttilä tarjoaa, että kotimaisen tuotannon annettaisiin supistua ja kauppojen ylivaltaa purettaisiin.

Suomalaisen maataloustuotannon kannattavuus paranisi, jos kotimaisen tuotannon annettaisiin tietoisesti supistua, huomauttaa kananmunantuottaja Mikko Välttilä aamun Huomenta Suomi -lähetyksessä.

Ruotsissa ruoan tuotantoa on vähennetty, minkä seurauksena kotimaisia tuotteita on alettu ostaa enemmän. Kotimainen on onnistuttu brändäämään ulkomaista puhtaammaksi ja kun tuotantoa on vähemmän, kysyntää on suhteessa enemmän.

– Kotimaista tuotantoa on pienennetty. Se vastaa edelleen kriisiajan tarpeita, mutta halpa massa tuodaan ulkoa ja kotimaista arvostetaan, Välttilä kertoo.

Välttilä sanoo, että nykyään ruoan tuottajat eivät saa juuri voittoa toiminnastaan. Ruoan tuottamisen kustannus on usein jopa suurempi kuin hinta, jonka viljelijät tuotteistaan saavat.

– Viljelijöistä on tullut valtion elättejä, joiden kaikki tulot tulevat tuista.

"Kaupan ylivaltaa purettava"

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila toivoo, että maataloustuotantoa ei tarvitsisi supistaa, koska sosiaaliset vaikutukset olisivat maaseudulla suuret.

Sen sijaan täytyisi tehdä poliittisia päätöksiä, joilla purettaisiin keskittyneiden kauppojen ylivaltaa.

– Täällä ei synny brändejä, kun kaikki pakotetaan kaupan omaan sapluunaan.


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja