Mainos

Maan jalkapalloliiton toimihenkilöitä syytetään naisten maajoukkuepelaajien seksuaalisesta ahdistelusta: "Perheet luottivat tyttärensä meille"

26:00

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa tutkii Afganistanin jalkapalloliittoon kohdistuneita syytöksiä siitä, että liiton virkamiehet olisivat ahdistelleet seksuaalisesti ja fyysisesti naisten maajoukkueen pelaajia, kertoo CNN.

Kuvan videolla tenniksen häirintätapaus.

Syytökset johtivat siihen, että tanskalainen urheiluvaatemerkki Hummel perui sen sponsorisopimukset Afganistanin liiton kanssa. Samalla se vaati liiton puheenjohtajan Keramuddin Karimin eroa.

Liitto vastasi, että syytöksiä ajavat sen entiset työntekijät, ja, että sillä on nollatoleranssi hyväksikäytön suhteen. 

Khalida Popal, entinen maajoukkuepelaaja, ja nykyinen maajoukkueen koordinaattori, kertoi, että hyväksikäyttö tapahtui seitsenpäiväisellä harjoitusleirillä Jordaniassa tämän vuoden tammikuun lopulla. Popal joutui itse pakenemaan Afganistanista, ja nykyään hän elää Tanskassa. Hän oli paikalla leirillä.

Popal kertoo, että ainakin viittä naista käytettiin hyväksi kahden toimihenkilön toimesta. Maan liitto oli lähettänyt heidät pelaajien mukaan. Pelaajat eivät itse halua puhua tapahtuneesta julkisesti, koska he pelkäävät oman turvallisuutensa ja perheittensä puolesta.

Miehet ottivat kohteikseen ne pelaajat, jotka asuivat Afganistanissa ulkomailla asuvien sijaan. He kutsuivat pelaajat huoneisiinsa, ja jos he kieltäytyivät, menivät miehet naisten huoneisiin.

Popalin kohdatessa miehet, kertoivat he, että he olivat vain pelaamassa pelejä naisten huoneissa. Osa naisista tuli Popalin luokse kyynelehtien, yhdellä oli mustelma niskassa. Häirintä jatkui harjoituksissa, Popal kuuli yhden miehistä kehuneen pelaajan takamusta toiselle miehelle. 

– Minä ohjelman johtajana yritin vaikuttaa näihin ongelmiin. Kerroin liitolle, että en halua projektiimme mukaan miehiä, Popal sanoi CNN:lle.

– Perheet luottivat tyttärensä meille, Popal jatkoi.

Maajoukkueen ensimmäisenä kapteenina vuonna 2006 toiminut Shamila Kohestani kertoo, että hän joutui jatkuvasti seksuaalisen ahdistelun kohteeksi. 

– Ollessani mukana maajoukkueessa kohtasin jatkuvasti seksuaalista ahdistelua, ja jouduin pelkäämään koko ajan oman ja perheeni turvallisuuteni puolesta, Kohestani sanoo.

Fifa sanoo, että se ottaa syytökset todella vakavasti, ja se on pyytänyt apua YK:lta, jotta pelaajat voivat elää turvallisesti.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja